Magazin 18.01.2021.

SLAĐANA ZARIĆ: Raduje me što će film “Koridor 92” u srijedu vidjeti i publika u Srbiji

ČITANJE: 2 minute

Dokumentarno-igrani film “Koridor 92”, koji govori o stradanju, hrabrosti, moralu i bici koja je definisala opstanak Republike Srpske, premijerno će u Srbiji biti emitovan u srijedu, 20. januara, na Prvom programu RTS-a, potvrdila je autor filma Slađana Zarić.

Zarićeva, koja je potpisala i film “Ratne priče sa Košara”, za RTS je rekla da je raduje što će film “Koridor 92” vidjeti i publika u Srbiji i dodaje da je riječ o potpuno drugačijoj priči, ali da i ovu treba znati i pamtiti.

“U bici za Koridor u raznim fazama učestvovalo je 40.000 boraca. Poginuli su brojni pripadnici Vojske Republike Srpske /VRS/ i Policije Srpske Krajine, ali su u tom trenutku spaseni svi na zapadu BiH i u Srpskoj Krajini. Bez te bitke Republika Srpska ne bi postojala”, rekla je Zarićeva.

Ona je podsjetila da je film premijerno u Republici Srpskoj prikazan na Dan Republike Srpske – 9. januar.

“Kažu da nije bilo kuće koja nije gledala ekranizaciju njihove velike bitke. To je priča o uspehu VRS”, rekla je Zarićeva.

Film “Koridor 92”, koji je nastao u koprodukciji RTS, RTRS i Vojnofilmskog centra “Zastava film”, zasnovan je na svjedočenjima učesnika, a snimljene su ispovijesti skoro 80 boraca s Koridora.

Dokumentarac se bavi i stradanjima srpskog stanovništva prije otpočinjanja akcije VRS i to u hrvatskim logorima u Posavini, gdje je bilo zarobljeno oko 2.800 Srba, među kojima i 106 djece.

Igrani dio, u kom igraju brojni glumci iz Srbije i Republike Srpske, rekonstruiše ključne događaje počevši od 3. marta, kada su snage hrvatske vojske ušle na prostor BiH, preko spajanja jedinica dva korpusa, kao i borbi za Modriču, Odžak i Derventu, sve od 7. oktobra i oslobođenja Broda.

Operacija “Koridor 92” , poznata i kao proboj “Koridora života”, vođena je od 24. juna do 6. oktobra 1992. godine protiv snaga HVO i Hrvatske vojske u Posavini, a cilj je bio ponovno uspostavljanje putne veze između zapadnog i istočnog dijela Srpske Republike BiH.

Okidač za donošenje odluke o probijanju koridora bila je smrt 12 banjalučkih beba i umiranje bubrežnih bolesnika u banjalučkom Kliničkom centru zbog nemogućnosti dopremanja kiseonika iz pravca Srbije.

(SB/Srna)