Slovenci dozvolili ulazak 5.000 izbjeglica

izbjeglice
izbjeglice
Ulazak u Sloveniju jutros je odboren za 5.000 migranata koji su bili zaustavljeni na hrvatsko-slovenačkoj granici, saopštile su slovenačke vlasti.

Slovenačke vlasti su prethodno obećale kvotu od makismalno 2.500 ulazaka dnevno, prenosi Bi-Bi-Si.

Hrvatska je otvorila svoje granice sa Srbijom, odakle više hiljada migranata pokušava da se domogne sjevera Evrope.

Humanitarne agencije upozoravaju na teške uslove na graničnim prelazima na Balkanu.

Vlada Slovenije predložila je preko noći usvajanje zakona, kojim će pripadnicima vojske biti omogućeno da pomognu policajcima prilikom čuvanje granice, nakon što je Mađarska blokirala granicu, a nekoliko hiljada migranata ušlo u Sloveniju.

Očekuje se da će se zakon usvojiti u parlamentu u toku dana, prenosi Rojters.

– Nije riječ o sprovođenju vanrednog stanja, već o pojačavanju granične kontrole- izjavio je jutros za državni “Radio Slovenija” slovenački premijer Miro Cerar.

U proteklih nekoliko mjeseci stotine hiljada migranata, većinom iz Sirije, Afrike i Avganistana pokušavaju da iz Turske stignu na Balkan, odakle nastavljaju put NJemačke, Švedske i drugih države EU.

(Agencije)

Brendiranje proizvoda od velikog značaja za Republiku Srpsku

U Trebinju je održana Konferencija “Brendiranje domaćih proizvoda-naše je bolje”. Istaknut je značaj brendiranja domaćih proizvoda, ali i brendiranje turističkih usluga, naročito u Trebinju, kao turističkom mjestu broj jedan u Srpskoj.

PROGRAM REFORME UMJESTO ANP-a: Definisana saradnja sa NATO-om, a ne članstvo

Dok u javnosti RS i FBiH već traju žučne polemike o Programu reforme koji će biti upućen u Brisel nakon imenovanja mandatara Savjeta ministara BiH, iako gotovo niko od aktera tih rasprava nije imao uvid u sadržaj ovog dokumenta, banjaluka.net saznaje šta su ključne dimenzije Programa. Podsjećamo, naš portal je još prije mjesec dana prvi

VIŠKOVIĆ: Prvo pročitati šta piše u dokumentu, pa onda komentarisati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da dokument Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost. “U dokumentu precizno piše da ne prejudicira članstvo u NATO. Bilo bi dobro da taj dokument, koji se zove Programske reforme BiH, Mirko Šarović, Branislav Borenović i