Biznis 27.10.2015.

Slovenci isplatili “Autoputevima RS” odštetu od milion evra

ČITANJE: 1 minuta
auto_put
Slovenačko građevinsko preduzeće “CPM” Maribor je isplatilo 456.292,22 evra “Autoputevima Republike Srpske” u prvoj podjeli stečajne mase na ime penala zbog neispunjenih ugovornih obaveza u izgradnji autoputa Banja Luka – Doboj, saopšteno je iz JP “Autoputevi Republike Srpske”.

– U prvoj podjeli stečajne mase slovenačkog građevinskog preduzeća ‘CPM’ d.d. Maribor – u stečaju, Javnom preduzeću ‘Autoputevi Republike Srpske’ d.o.o. Banja Luka, kao jednom od 1588 ravnopravnih stečajnih povjerilaca, isplaćeno je 456.292,22 evra, na ime penala zbog neispunjenih obaveza, preuzetih potpisanim ugovorima o izgradnji autoputa Banja Luka – Doboj – stoji u saopštenju.

Sa slovenačkim preduzećem ‘CPM’ d.d. Maribor, 29. avgusta 2010. godine potpisani su Ugovor o potkoncesiji i Ugovor o upravljanju za LOT 1 u izgadnji autoputa Banja Luka – Doboj. Međutim, mariborski ‘CPM’ do zakonom predviđenih rokova, nije dostavio neophodne bankarske garancije, zbog čega je zatražena nadoknada štete u visini od 7.604.870,28 evra.

U februaru 2011. godine nad ‘CPM’ d.d. Maribor je pokrenut stečajni postupak, a stečajni sudija u potpunosti je priznao potraživanje JP ‘Autoputevi RS’ d.o.o. Banja Luka i kao takvo ono je ušlo u ukupnu masu potraživanja.

– S obzirom da je stečajni postupak nad mariborskim preduzećem “CPM” u završnoj fazi, stečajni upravnik predložio je prvu podjelu diobne mase, po kojoj su “Autoputevi RS” dobili isplatu od 456.292,22 evra – zaključuje se u saopštenju.

(ATV)