Biznis 24.12.2015.

Smanjenje zaliha u SAD podiglo cijene nafte

ČITANJE: 1 minuta
nafta
Cijene nafte su danas u Aziji nastavile da rastu, jer je smanjenje američkih zaliha obradovalo globalna finansijska tržišta uoči produženog božićnog vikenda.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u februaru poskupjela je za 22 centa, na 37,72 dolara za barel, dok je sirova nafta tipa “brent”, takođe za februarske isporuke, poskupjela za 21 cent na 37,57 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Vrijednost globalnih terminskih ugovora za kupovinu sirove nafte porasla je juče za preko 3,5 odsto, nakon što je američko ministarstvo energetike prijavilo neočekivani pad zaliha u nedjelji završno sa 18. decembrom, dok je uvoz smanjen za 13,0 odsto u odnosu na nedjelju dana ranije.

Ovakve vijesti su probudile nadu da se sunovrat cijena nafte možda bliži kraju, ocjenjuje Frans pres, i podsjeća da su od ljeta 2014. godine, cijene nafte izgubile preko 60 odsto vrijednosti.

– Zabrinutost zbog prekomernih globalnih zaliha je možda umanjena prošlonedeljnim padom zaliha- izjavio je analtičar kompanije Samsung fjučers, Hong Sung Ki.

Analitičari, ipak, poručuju da je američki izvještaj takođe ukazao i na neke manje povoljne aspekte, kao što su blago povećanje domaće proizvodnje i skok zaliha nafte u terminalu Kušing, američkoj saveznoj državi Oklahomi, navodi francuska agencija.

(Agencije)