Vijesti 04.01.2016.

Snijeg donio nevolje i na pijace: Voće umotavaju u ćebe i novine da ne smrzne

ČITANJE: 2 minute
pijaca
Niske temperature i snijeg donijeli su velike probleme prodavcima voća i povrća na pijacama, a osim hladnoće, zbog koje se razbole, imaju, kažu nam, i veliku štetu jer dosta robe smrzne.

Mnoge tezge su bile prazne, a i malobrojne mušterije nisu zadovoljne ponudom.

Dugogodišnji prodavač Mirko Marić rekao nam je danas kako je prodavaca i kupaca “na kapljicu” ovih snježnih dana.

-Ne samo što dođu rijetki, nego i kupuju doslovce na komad. Evo, maloprije sam prodao jedan peršun i nekoliko mrkvica i to je sve. Moraćemo proizvode davati skoro besplatno samo da nam ne propadnu, da ne smrznu- istakao je Marić.

Da se snalaze kako znaju i umiju govori prodavačica Dana Malić, koja, dok ruke u rukavicama žustro zagrijava, napominje da na tržnici ipak nije cijeli dan te da tu ostaje svega nekoliko sati koliko joj je potrebno da proda povrće. Dodaje da kako je hladnoća nastupila nema ni kupaca u većem broju.

-Da bismo sačuvali robu umotavamo je u novine, a i nije bilo ni naših stalnih kupaca. Kad sam došla na tezgu zatekla sam banane, kruške i mandarine smrznute i napola uništene- govori ona.

Slaže se i prodavačica Dušanka Dobrijević, koja kaže da najviše problema ima sa skladištenjem povrća jer se u bungalovima smrzne tokom noći.

-Gajbe umotavam u ćebad pa ih redam jednu na drugu da ne bi povrće smrzlo, a onda postavim stiropor na vrata i tako zatvorim da bude što toplije- žali se Dobrijevićeva.

Kupci se slažu da ne dolaze na pijacu kad je hladno, a najviše zato što je voće i povrće promrzlo.

-Žao mi je ovih ljudi koji moraju sjediti ovdje za tezgama i smrzavati se. Navratio sam slučajno jer sam bio u gradu, ali inače kad je hladno nemam običaj doći jer ne znam u kakvom ću stanju zateći voće i povrće. Trgovci snize cijenu robe koja promrzne, pa se neki proizvodi i koji nisu skroz promrzli mogu naći dosta jeftinije – rekao je Miloš P., penzioner.

(NN)