Magazin 20.05.2021.

SNIMA SE FILM “SVJEDOK”: Biće zasnovan na biografiji i arhivskoj građi patologa Zorana Stankovića

ČITANJE: 1 minuta

U Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji dogovoreni su detalji oko realizacije dokumentarnog filma radnog naslova “Svjedok”, autora Denisa Bojića.

Film će zajednički realizovati Radio-televizija Republike Srpske i Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica, a baziraće se na biografiji, svjedočenju i arhivskoj građi najpoznatijeg srpskog patologa doktora Zorana Stankovića, prenosi RTRS.

Radeći na hiljadama obdukacija stradalih žrtava, Stanković je najpozvanija osoba koja argumentovano može da govori o ratnim zločinima počinjenim nad srpskim narodom.

Biografija, te neosporni autoritet svjetskih razmjera, Stankovića pozicioniraju među najvažnije hroničare jednog vremena.

– Nadam se da će film, kako je koncipiran bez ikakvih emocija sa, nažalost, surovom istinom o ljudima koji su ubijeni na monstruozan način, samo zato što su pripadnici nekog drugog naroda, ili vjere, ili iz nekakvog ćefa, biti prikazan onako kako zaslužuju žrtve – naglasio je Stanković.

On je naglasio da je obavezan da kaže istinu zbog ljudi koji žive na prostoru BiH.

Bojić je istakao da je ovo jedan od najvažnijih projekata RTRS-a i generalno za srpski narod čiji početak je moguće ozvaničiti poslije dugotrajnih priprema.

– Stanković je jedna od najvažnijih ličnosti u neposrednoj istoriji koja može svedočiti o razmjerama, ne samo naših stradanja, već i o svim strahotama i užasima na području bivše zemlje – rekao je Bojić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić naglasio je značaj snimanja ovog filma za njegovanje kulture sjećanja, zahvalivši za angažovanje Stankoviću i Bojiću.

(SB)