Magazin 08.02.2016.

Snimio posljednju zajedničku fotografiju, pa gurnuo ženu sa litice

ČITANJE: 4 minute
muskarac zena litica
Nakon što mu je prva supruga Lynn poginula u automobilskoj nesreći, mnogi su za nesretnog udovca gajili simpatije. Ali, kad mu je i druga supruga poginula na planinarenju, prijatelji su postali sumnjičavi.

Harold Henthorn je 2000. oženio oftalmologinju Toni Bertolet. Svi su bili oduševljeni zbog para koji se činio kao ‘savršen pogodak’. Naročito stoga što je njegova prva supruga Sandra “Lynn” poginula pod točkovima automobila 1995. Ona i Harold bili su zajedno kad se automobilu izduvala guma te je stao kako bi je zamijenio. Dok je vozilo bilo na dizalici, Harold je rekao da mu je ispala matica te se Lynn podvukla pod vozilo kako bi je pronašla. Vozilo je odjednom palo sa dizalice i zdrobilo Lynn.

Pet godina kasnije Harold je oženio Toni u Denveru, Colorado. Dobili su kći Hayley. Preduzetni Harold prikupljao je novac za dobrotvorne svrhe i neprofitne organizacije. U isto vrijeme karijera njegove druge supruge Toni je cvjetala. Preuzela je porodični posao, ali sve je manje kontaktirala s članovima šire porodice. Kad god bi je zvali, na telefon se uvijek javljao Harold. Nakon 12 godina par je godišnjicu na Haroldovo insistiranje, odlučio provesti na putovanju po nacionalnom parku Rocky Mountains. Bilo je to pomalo neobičan izbor s obzirom da je Toni imala problema s koljenima te joj planiranje nije bila strast, no tada se činilo kao romantičan gest.

Toni i Harold na planiranje su otišli 29. septembra 2012. Skrenuli su s puta kako bi se fotografisali u romatničnoj atmosferi. I potom se dogodila nesreća, piše Mirror.

Harold je nazvao 911 kako bi prijavio da je Toni pala s litice visine oko 40 metara dok je fotografisala.

-Nalazim se na Stjenovitim Planinama. Treba mi ekipa za spašavanje, odmah- rekao je tada. Zatražio je i pomoć doktora i to putem helikoptera.

-Trebaće vam najmanje sat vremena kako biste došli do nas. Platiću sve troškove helikoptera- rekao je.

No, teren je bio presurov i za helikopter. Harold je hodao 45 minuta kako bi došao do Toni, a preko telefona mu je operater govorio kako da joj masira srce. Imala je teške povrede glave i disanje joj je bivalo sve pliće. Dok je hitna pomoć stigla, više ništa nisu mogli učiniti. Toni (50) je preminula.

-Moja supruga je mrtva- rekao je Harold prijateljima i porodici. No, to su riječi prijateljima i porodici djelovale poznato – isto to je rekao nakon što je izgubio prvu suprugu. I isto kao što je učinio i sa Lynn, Harold je Toni  kremirao danima prije nego što se održala ceremonija sprovoda. Čak je i pepeo dao posuti na isto mjesto. U međuvremenu je policija primila anonimne pozive da smrt druge supruge Toni nije bila slučajna. I tada je policija pronašla nešto nevjerojatno.

U Haroldovom autmobilu pronašli su kartu s ucrtanim mjestom na kojem je Toni poginula, i to sa oznakom X. Nakon što su ga pitali što to znači, Harold je tvrdio da je ucrtao dobro mjesto za planinarenje.

Time nije uvjerio istražioce koji su nastavili kopati i tražiti sličnosti sa smrću prve supruge. Oba puta Harold je bio korisnik izdašnih životnih osiguranja. Lynn je bila osigurana na 350.000 dolara, a Toni je vrijedila 3,3 miliona dolara.

Policija je otkrila i da uspješni preduzetnik godinama nije radio ni privređivao. Nisu mogli pronaći ni jednog njegovog saradnika ni klijenta.

Istražitelji su otkrili i da je iste godine Toni zamalo stradala na trijemu nakon što se na nju urušio strop. Tada je prošla samo sa pukutim pršljenom. Pretpostavljalo se da je to bio njegov raniji pokušaj ubistva.

Nakadno je utvrđeno i da je sa ruke Toni nestao prsten vrijedan 20.000 dolara iako njezine ruke nisu bile ozlijeđene od pada. Pored njenog tijela pronađena je kamera. Da je Toni zaista fotografisala i zbog toga pala, kamera je takođe trebala biti oštećena. Ali, bila je netaknuta.

Nedosjeljednost se pokazala i oko pružanja pomoći oživljavanja supruzi – na Tonijinim usnama ostao je ruž i nije bilo tragova pružanja umjetnog disanja.

U septembru 2015. Harold (59) proglašen je krivim za ubistvo prvog stepena. Tri mjeseca kasnije dobio je doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja.

Harold je tvrdio da nikoga nije ubio, dodajući da voli svoju kćerku Hayley.

Nakon smrti druge supruge, policija je ponovno otvorila i slučaj smrti Haroldove prve supruge Sandre Lynn. Hoće li biti optužen i za to ubistvo? Porodica njegove prve supruge još čeka taj odgovor.

(Vecernji.hr)