Vijesti 26.12.2018.

SOLIDARNOST Podrška “Pravdi za Davida” sa skupa u Beogradu

ČITANJE: 2 minute

Više stotina ljudi okupilo se danas ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu na skupu solidarnosti “Srce za Davida” povodom hapšenja oca i majke Davida Dragičevića koju je organizovala inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”.

Na platou ispred fakulteta postavljene su sveće u obliku srca u čijem centru je stajao plišani medved, a građani su raširili veliki transparent na kojem je pisalo “Pravda za Davida i Dženana”.

Predstavnik Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” Dobrica Veselinović izjavio je da je skup organizovan kao podrška građanima sa prostora bivše Jugoslavije koja se, kako je rekao, pretvorila u “mnoštvo malih okupiranih i zarobljenih država”.

“Mi želimo da solidarnošću ukažemo poštovanje za napore kojima su simultano povodom tragičnih dešavanja u Sarajevu i Banjaluci gradjani pokušali da povrate moć i poverenje u institucije. Mi mislimo da je mir i ljudski život vrhovna vrednost koju bez obzira na sve moramo poštovati i čuvati”, rekao je Veselinović.

On je dodao da niko, bez obzira čiji je sin, nema vreću vrijednost od nekoga drugog, te da samo ujedinjeni građani i građanke mogu povratiti države, a da je ta akcija jedan od koraka ka tome.

“Hapšenja u Banjaluci su pokazala da vlast ne preza ni od čega i da je to posledica jedne zarobljene države koja služi interesima političkih elita, a ne građanima. Ono što smo videli je jako velika policijska brutalnost, ali smo isto tako videli i jako veliki otpor i dostojanstvo građana. Mi im danas poručujemo da istraju u toj borbi”, ocijenio je Veselinović.

On je podsjetio da su članovi te inicijative sinoć ispred predstavništva Republike Srpske u Beogradu ispisali slogan “Pravda za Davida”.

Tadić: Primjena policijske sile u Banjaluci katastrofalna po kredibilitet RS

Povodom jučerašnjih događaja i protesta u Banjaluci oglasio se i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je rekao da se ovdje radi o primjeni policijske sile.

Tadić je na svom Tviter profilu pružio podršku skupu “Pravda za Davida”, napisaviši da niko kome je stalo do njegove zemlje ovo ne radi.

– Primena policijske sile danas u Banjaluci je katastrofalna po kredibilitet Republike Srpske i ovo niko kome je stalo do svoje zemlje ne radi. Policija umjesto da razriješi tragediju Davida Dragičevića, hapsi njegove roditelje – napisao je Tadić.

(Beta, Srpska Info)