Biznis 23.11.2020.

ŠOPING GROZNICA U DOBA KORONE: “Crni petak” se seli na internet

ČITANJE: 2 minute

Artikle na popustima, koji su se dosad povodom “Crnog petka” grabili u trgovinama, ove godine, po svemu sudeći, zbog zabrane masovnih okupljanja uglavnom će se kupovati klikom iz svojih fotelja.

Preduzeća i trgovačke radnje koja posluju u BiH masovno su se odlučila da svoju ponudu povodom “Crnog petka” presele na internet, odnosno online akcije, pišu “Nezavisne”.

“Crni petak” obilježava se na globalnom nivou posljednjeg petka i vikenda u novembru, a u vidu većeg sniženja na robu odnedavno se praktikuje i na našim prostorima.

Na brojnim sajtovima su već istaknute ponude sa popustima, koji dostižu čak i do 70 odsto, a u nekim od njih već naglašavaju da se to odnosi samo na online kupovinu.

Ipak, postoje i radnje koje će za “praznik kupovine” upriličiti tradicionalne popuste u radnjama.

U jednoj radnji obuće na društvenim mrežama su napisali da su povodom “Crnog petka” (Black Friday) već započeli popuste, a da će se akcije odnositi na online kupovinu, ali  će sniženja biti i u maloprodajnim objektima.

U Tržnom centru “Delta planet” u Banjaluci vjeruju da će, u saradnji sa svojim zakupcima, “Crni petak” i ove godine biti obilježen.

“Prateći svjetske trendove u oblasti u kojoj poslujemo izgledno je da će ‘Crni petak’, odnosno vikend popusta u ‘Delta planetu’, u saradnji s našim zakupcima, biti obilježen, ali o svim detaljima je preuranjeno govoriti”, rekli su za “Nezavisne novine” iz TC “Delta planet”.

Kako dodaju, sve trgovine su zasebne i pojedinačno određuju popuste i akcije na svoje artikle.

Jedna Banjalučanka kaže da će ove godine kupovinu koju je ostavila za “Crni petak” obaviti sjedeći za svojim laptopom, jer je to i epidemiološki sigurnije zbog korone i izbjeći će gužve u radnjama.

“Ja inače online mnogo kupujem već od marta, sve mi stigne na kućnu adresu i zaista dosad nisam imala problema s takvom kupovinom, jednostavnije je i ne trošim vrijeme hodajući od radnje do radnje”, kaže ona.

Podsjetimo, prošle godine na “Crni petak” u radnjama širom BiH popusti su iznosili od 10 pa čak do 80 odsto.

U većini trgovina akcije su trajale tokom  čitave sedmice u kojoj je padao “Crni petak”, dok su određene radnje svoje popuste nudile samo tokom tog vikenda.

(N.S/ Banjaluka.net)