Magazin 25.05.2024.

Spisak namirnica koje prirodno jačaju imunitet: Jedna od njih će vas iznenaditi

ČITANJE: 2 minute

Pravilna i uravnotežena ishrana utiče na cjelokupno zdravlje, a određene namirnice svojim hranljivim materijama podržavaju rad imuniteta, što je neophodno za odbranu od raznih bolesti.

Dijetetičarka Natali Rico izdvojila je nekoliko najboljih namirnica koje treba često da jedemo, upravo zato što prirodno utiču i podržavaju rad imuniteta, prenosi Index.

Na njenoj listi je uglavnom voće i povrće, ali je dijetetičarka izdvojila i namirnice poput jaja i ekstradevičanskog maslinovog ulja.

Hrana koju odabere dijetetičar bogata je vitaminima i drugim hranljivim materijama koje pomažu tijelu da se bori protiv infekcija, virusa i bolesti. Ispod je nekoliko najboljih namirnica koje bi, prema dijetetičarki, trebalo često dodavati na jelovnik.

Crvena paprika

Prema riječima dijetetičara, crvena paprika je najbolje povrće za jačanje imuniteta.

“Crvena paprika je superhrana bogata vitaminima C, A i B, što znači da ima trostruku moć jačanja imuniteta”, ističe ona. Dodaje da su crvene paprike odličan izbor za obrok jer se mogu jesti sirove, kuvane ili pečene, što znači da se mogu kombinovati u različitim jelima.

Narandže

Narandže su poznate po tome što su bogate vitaminom C, tako da ne čudi što su na listi namirnica koje jačaju imunitet. Ipak, dijetetičarka ističe da prilikom konzumiranja narandže treba imati na umu jednu važnu stvar.

“Ovo voće je prepuno vitamina C i drugih hranljivih materija, ali pazite da ga jedete cijelog, a ne samo kao sok. Unijećete više vitamina u svoje tijelo ako pojedete narandžu, a ne ako je samo iscijedite”, kaže Rico.

Jaja

Kao još jednu korisnu hranu, dijetetičar je izdvojio jaja. Ističe da su jaja odlična hrana za prirodno povećanje vitamina D bez izlaganja suncu. Oni koji unose dovoljno vitamina D rjeđe obolijevaju, a jaja sadrže veliku količinu ovog vitamina koji jača imunitet, posebno žumance koje ne smijete da izbjegavate da jedete, ističe ona.

Ekstradevičansko maslinovo ulje

Maslinovo ulje je centralni sastojak mediteranske dijete, poznato i kao najbolja dijeta na svijetu. Ono je “bogato polinezasićenim masnim kiselinama”, što ga čini dobrim izvorom za sve koji prate holesterol ili žele da jedu zdravo za svoje srce.

Dodaje da konzumiranje maslinovog ulja takođe pomaže u “sprečavanju demencije i jačanju imuniteta”, prenosi Njujork post.

Špinat

“Špinat sadrži vitamine A i K, kao i folnu kiselinu, gvožđe, magnezijum i antioksidanse koji ga čine moćnim povrćem”, ističe Rico. Tvrdi da špinat treba često jesti, a može se kombinovati u doručku, salatama, kao prilog tokom ručka ili večere.

Prema riječima dijetetičara, špinat je “hrana koju treba jesti nekoliko puta nedjeljno”.

Oznake: hrana, imunitet