Biznis 21.05.2019.

SPORAZUM: Ministarstvo i privrednici dogovorili plaćenu praksu i zapošljavanje za srednjoškolce

ČITANJE: 4 minute

Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o saradnji u okviru projekta “Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju” koji će omogućiti srednjoškolcima plaćenu praksu i zapošljavanje, a time i ekonomski razvoj Srpske.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je novinarima da su sporazumom definisane obaveze obrazovnog sistema i privrednika.

“Učenici će prvi put ići na praksu kod poslodavaca koja će im biti plaćena u zavisnosti od časova provredenih na radu, a nakon završetka školovanja najbolji će imati mogućnost da se zaposle i ostanu u toj firmi”, rekla je Trivićeva i dodala da je u ovaj projekat već uključeno više od 15 kompanija u Srpskoj.

Ona je navela da se Sporazumom definiše i pitanje bezbjednosti učenika na radu, standarda i uslova za vrijeme njihove prakse.

“Interes obrazovnog sistema i privrede jeste da učenici steknu znanje da bi nakon školovanja bili potpuno obučeni i konkurentni kada je riječ o potrebama ovdašnjeg tržišta rada. U vezi s tim moramo imati sistem obrazovanja koji će garantovati nova radna mjesta i privredni razvoj”, rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da će poslodavci sa predstavnicima srednjih stručnih i tehničkih škola potpisati ugovore da bi privrednici primili određen broj učenika na praktičnu nastavu u skladu sa nastavnim planovima i programima.

Trivićeva kaže da je potreban kadar za metalnu, drvoprerađivačku i tekstilnu industriju koje su nosioci privrednog razvoja Srpske.

“Trenutno imamo 119 zanimanja za koja se školuju učenici srednjih škola i do kraja godine ćemo utvrditi koja su iščezla, a koja nova treba uvrstiti. Recimo, u Srpskoj nedostaje oko 2.000 informatičara koji bi upravo radili u privredi”, rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da će se, u skladu sa potrebama tržišta rada, u narednom periodu raditi na reformi obrazovanja, reviziji starih i kreiranju novih nastavnih planova i programa za srednje škole.

Trivićeva je najavila da će od sutra početi organizovane posjete učenika završnih razreda osnovnih škola kompanijama, budući da slijedi upis u srednju školu.

Ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je potpisivanjem ovog sporazuma napravljen veliki iskorak na planu dualnog obrazovanja.

“Sada se stvaraju uslovi da možemo dobiti kvalitetne i osposobljene radnike koji mogu odgovoriti potrebama naše privrede i sebi obezbijediti siguran posao”, objasnio je Petričević.

Direktor Privredne komore Srpske Pero Ćorić rekao je da zakonski definisano dualno obrazovanje treba da zaživi u Republici po uzoru na zemlje EU, pa i Srbiju.

“Važno je da se tržištu rada prilagodi obrazovni sistem jer nam je privreda u usponu, a uvode se nove tehnologije. Bitno je da imamo kvalitetnu radnu snagu”, kaže Ćorić.

On je izrazio zadovoljstvo što je veliki broj privrednika zainteresovan za primanje učenika na praktičnu nastavu, dodajući da će Komora, između ostalog, raditi na obuci za mentore učenicima u preduzećima.

“Nakon potpisivanja Sporazuma slijedi pravljenje akcionog plana u kome će biti precizirano ko će šta raditi i kako, te u kom periodu”, rekao je Ćorić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Dragutin Škrebić rekao je da će početak sprovođenja Zakona o dualnom obrazovanju obezbijediti da učenici zanatskih zanimanja u prvoj godini srednje škole imaju dan praktične nastave, u drugoj godini dva, a u trećoj tri dana.

“U tom periodu dobijaće simboličnu novčanu naknadu ili finansiranje prevoza, toplog obroka. Vlada ta davanja, po uzoru na zemlje zapadne Evrope, neće oporezovati. Potpunim sprovođenjem ovoga u djelo dobićemo radnike koji odmah mogu ući u proces proizvodnje i kvalitetno obavljati poslove za koje su se školovali. Ranije sistem obrazovanja nije bio usklađen sa potrebama privrede”, naveo je Škrebić.

On je rekao da se na ovaj način sprečava odliv mladih radno sposobnih ljudi, te da treba raditi što više na vraćanju dostojanstva radničkim zanimanjima i povećanju plata.

“Nedostaje radnika metalske struke, obućara, tesktilaca, rukovaoca teškim mašinama, vozača. Oni kod nas već mogu naći posao i pristojno zarađivati”, naglasio je Škrebić.

(Srna)