Vijesti 06.10.2015.

Sportska dvorana Borik dobila savremenu LED rasvjetu

ČITANJE: 2 minute
led borik
U sportskoj dvorani Borik, sinoć je puštena u rad nova LED rasvjeta. Na ovaj način, riješen je dugogodišnji problem, jer je prijašnja rasvjeta postavljena prije 41 godinu i nije zadovoljavala savremene standarde.

Pored toga, ta rasvjeta je bila veliki potrošač električne energije.  Nekada je za sat rada trošeno oko 60 kilovata električne energije, dok novi sistem omogućava podešavanje i uštedu.

Tako će za vrijeme treninga sportskih klubova, kada nije potrebna velika osvijetljenost, kao što je to slučaj u vrijeme odigravanja utakmica, održavanja koncerata ili drugih manifestacija, novo osvjetljenje  trošiti svega tri kilovata u jednom satu.

Kada to događaji diktiraju, rasvjeta se može pojačati, a tada će potrošnja iznositi do 30 kilovata, što je dvostruko manje nego ranije.

Rasvjetu je u rad pustio gradonačelnik Slobodan Gavranović, koji je izrazio svoje zadovoljstvo zbog osposobljavanja dvorane Borik da bude domaćin velikih sportskih takmičenja.

On je podsjetio da je 2013. godine prihvaćeno da Banjaluka bude domaćin jedne grupe Svjetskog prvenstva za mlade rukometaše i da je to praktično bio znak za početak rekonstrukcije i modernizacije Borika.

-To je isplativa investcija, a pored toga, putem sporta, na najbolji način smo afirmisali Banjaluku i našu sposobnost da organizujemo velike sportske događaje. Nedavno smo organizovali i kvalifikacioni turnir za rukometnu Ligu šampiona, ali i tada smo morali da ispunimo visoke standarde kada su u pitanju uslovi u dvorani. Uvođenje LED rasvjete je samo jedan korak u modernizaciji dvorane i vjerujem da ćemo i naredne godine nastaviti sa radovima. Promjene u dvorani su vidljive na svakom koraku. Vidimo i pozitivne promjene u rukovođenju i domaćinski odnos prema imovini i obavezama svih zaposlenih ovdje – naglasio je Gavranović.

Direktor JU Sportski centar Borik, Manojla Zrnić, kazao je da su u dvorani Borik do sada organizovani brojni sportski događaji, te da su na parketu Borika nastupali svjetski sportski asovi.

On je naglasio da je to veliki motiv za sve zaposlene u ovoj javnoj ustanovi da i dalje predano rade.

-Od 2013. godine do danas, rekonstrukciju dvorane Borik uloženo je 1.560.000 KM, što je najbolji pokazatelj da je grad prepoznao značaj koji sport ima u svakom društvu. LED rasvjeta koju smo večeras pustili u rad je najsavremnija vrsta rasvjete i sigurno je da je naša dvorana jedna od onih koja ima najbolju rasvjetu u regiji. Mi moramo znati da velikih sportskih razultata ne može biti bez dobre sportske infrastrukture, a ja se iskreno nadam da će nas naši sportisti prestići i samim tim nas natjerati da i dalje ulažemo u naše sportske objekte – izjavio je Zrnić i napomenuo da je u toku i rekonstrukcija krova u SD Obilićevo.

Inače, vrijednost instalirane LED rasvjete u Boriku iznosi 186.000 KM, a izvođač radova bilo je banjalučko preduzeće Biskom LED lajting.