Biznis 21.03.2021.

SPREMAJU SE ZA SEZONU: U Neumu očekuju smirivanje epidemije, otvaraju hotele 1. maja

ČITANJE: 3 minute

Neum i turistički radnici pripremaju se za početak turističke sezone, hoteli bi svoja vrata trebali otvoriti početkom maja i nadamo se da će epidemiološka situacija biti povoljna, a sezona vrlo dobra, kazao je u razgovoru za Fenu načelnik Neuma Dragan Jurković.

Dosadašnjih godina, kada je situacija bila normalna, pripreme bi u ovo vrijeme bile u punom zamahu, dok sada imamo, da tako kažem, stidljive pripreme, ali ipak očekujemo i nadamo se da će se u dogledno vrijeme situacija s virusom korona smiriti i da će sezona biti uspješna – istaknuo je Jurković.

Prema trenutnim informacijama kojima raspolaže, hoteli bi svoja vrata trebali otvoriti od 1. maja.

– Sve to još uvijek zavisi od epidemioloških mjera i broja zaraženih. Prema informacijama hotelijera, postoje već neki upiti za rezervacije, ali sve oči uprte su u širenje virusa, tako da službenih podataka još uvijek nemam – kazao je neumski načelnik.

Dodao je kako se već krenulo s promocijom Neuma s ciljem privlačenja turista.

– U zadnjih mjesec dana susreo sam se s gradonačelnikom Novog Sada i gradonačelnikom Beograda, te smo uspostavili jako dobre odnose i nadamo se da ćemo na tim temeljima graditi saradnju za dalje. Kroz iduće razdoblje, takođe u sklopu promocije Neuma i turizma u Neumu, planiramo obilazak i gradova u BiH i opet ističem kako se nadam da će ova sezona biti jako dobra – naglasio je načelnik Jurković.

Dio turističkih radnika smatra da je prošla sezona bila uspješna, dok drugi dio smatra kako je ona bila prosječna,prenosi Srpskainfo.

– S obzirom na to kakvi su uslovi bili, smatramo da je sezona na neki način bila uspješna iako se ne može usporediti s 2019. godinom. Ipak, ne bi bilo dobro ako bi se epidemiološka situacija pogoršala i ne znamo kako bi se s tim nosili, o toj opciji čak i ne razmišljamo i ne želimo se ni nadati da od ove sezone neće biti ništa. Ako se to na kraju dogodi, bićemo u jako teškoj situaciji u kojoj bez većih nivoa vlasti nećemo moći djelovati ni pomoći našim poslodavcima – istakao je Jurković.

Istakao je kako Neum ima velike turističke kapacitete, ali i neiskorištene potencijale.

– Kao neiskorištene potencijale naveo bih zaleđe Neuma i razvoj ruralnog turizma, na koje se planiramo bazirati u jednoj strategiji jer za taj dio postoji sve više upita ljudi koji ovamo dolaze na ljetovanje i žele to maksimalno iskoristiti – naglasio je Jurković.

Načelnik je takođe napomenuo kako će veliku važnost za Neum u budućnosti predstavljati magistralna saobraćajnica od Stoca.

– Dio završene magistrale Stolac-Neum, odnosno puštanje u funkciju tunela “Žaba” pokazalo je koliko je ta infrastruktura važna i bitna. U narednih mjesec dana očekujemo završetak poddionice Broćanac-Prapratnica, tako da ćemo u funkciji imati 18 kilometara magistralne ceste od Hutova do Neuma. Završetak preostalih 10 kilometara do Stoca očekujemo negdje do kraja 2021. godine i to će nam uvelike pomoći, jer putna infrastruktura je jako važna i Neum se treba otvoriti prema unutrašnjosti, a godinama je bio saobraćajno izolovan – istakao je Jurković.

(SB)

Oznake: Neum