Vijesti 06.04.2016.

Sramotno: Banjalučki šahisti bez struje i grijanja, a Kasparov je ovdje odigrao svoj prvi turnir…

ČITANJE: 2 minute
daniel_milekic
Šahovski klub “Banjaluka” proživljava svoje najteže dane od osnivanja do danas, i to u gradu koji je svojevremeno bio polazna tačka za šahovske “superstarove” poput Garija Kasparova, koji je upravo u gradu na Vrbasu krenuo putem svjetske slave, ističe za Banjaluka.net Daniel Milekić, sekretar ovog kluba.

Milekić navodi da ovaj klub, koji je pod imenom “Nikica Pavlić” osnovan davne 1949. godine, danas suočen sa nizom gotovo nepremostivih problema. Prema njegovim riječima, klub je danas smješten u potpuno neuslovnim prostorijama u u Ulici Sime Matavulja, u kojem su, da stvar bude gora, prošle godine isključeni struja i grijanje.

– Za razliku od drugih sportskih kolektiva koji potpuno besplatno mogu koristiti sportske dvorane za trenažne procese, nama su oduzete prostorije u Aleji Svetog Save. Suočeni sa nedostatkom prostora, rad s djecom smo nastavili u Domu omladine. O razmjerama naših problema najbolje svjedoči podatak 2014. godine nismo imali novca za prevoz i smještaj da bismo nastupili u Premijer ligi BiH, a jedna od naših kadeta, iz istog razloga nije nastupio na Evropskom prvenstvu, iako je ispunio sve uslove – kaže Milekić.

On dodaje da je račun trenutno blokiran zbog neplaćenog PDV-a za korištenje prostora, zbog čega su sve planirane aktivnosti dovedene u pitanje. Uz to, Milekić ukazuje da ovo nije usamljen primjer i da zbog hroničnog nedostatka novca i uslova za rad najbolji šahisti odlaze igrati u klubove iz malih opština jer im mogu pružiti bolje uslove od kluba iz najvećeg grada Srpske.
– Banja Luka je od nekadašnjeg trećeg šahovskog centra u bivšoj Jugoslaviji danas grad u kojem nema prostora gdje se može igrati šah, a grad nema ni respektabilan turnir. Za razliku od nas, Sarajevo ima više značajnih turnira u toku godine, i nekoliko klubova koji se aktivno takmiče – navodi Milekić.

On podsjeća da je nekadašnji klub “Nikica Pavlić”, čiji su sljednik, u prošlosti ostvario niz značajnih rezultata. U klubu su, priča, stasali brojni igrači, među kojima i prva dva bosansko-hercegovačka velemajstora, Enver Bukić i Milan Vukić koji je četiri puta bio prvak Jugoslavije, šahovske sudije, treneri… Banja Luka je u to vrijeme bila jedan on najznačajnijih šahovskih centara u bivšoj Jugoslaviji.

– Uz pomoć društvene zajednice organizovano je devet međunarodnih velemajstorskih turnira na kojima su učestvovali elitni igrači tadašnjeg vremena poput Petrosjana, Timana, Ceškovskog… To su bile kulturno-sportske manifestacije kojima se ponosio grad. Banjaluku su posjećivali svjetski šampioni Aljehin, Botvinik, Spaski… Vrijedan pomena je podatak da je Gari Kasparov, po mnogima najjači šahista svih vremena, svoj prvi međunarodni turnir odigrao u Banjaluci 1979. godine, kao šesnaestogodišnji dječak – ističe Milekić.

(Banjaluka.net)