Vijesti 17.02.2016.

Srbija: Policija od sutra u svim zdravstvenim ustanovama

ČITANJE: 1 minuta
GAK BEOGRAD

Policijske patrole će od sutra biti stalno prisutne u zdravstvenim ustanovama Srbije, kako bi se zaustavio talas nasilja kojima su zdravstveni radnici izloženi u posljednje vrijeme, dogovorili su se ministri zdravlja Zlatibor Lončar i unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, nakon još jednog napada na ljekare.

Pored stalnog prisustva policijskih patrola u zdravstvenim ustanovama, dogovoreno je da se ubrzaju već inicirane izmjene zakonskih propisa, kako bi se problem efikasnije riješio na sistemski način, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Iako je dosadašnjom saradnjom dva ministarstva već bilo uspostavljeno da policijske patrole češće obilaze zdravstvene ustanove, a poslije napada u “Narodnom frontu”, policijska patrola je reagovala za manje od dva minuta, pokazalo se da to nije dovoljno i da nasilnici i dalje ne prezaju od fizičkih nasrtaja na medicinske radnike.

Noćas je u GAK “Narodni front” suprug pacijentkinje fizički napao ginekologa tokom dežurstva.

Ministarstvo zdravlja još jednom je oštro osudilo napad na zdravstvene radnike, verbalni ili fizički, i apelovalo da se uspostavi komunikacija između pacijenata i medicinskih radnika na višem nivou uz obostrano uvažavanje i poštovanje, kako se ovakvi i slični incidenti više ne bi događali.

(RTS)