Vijesti 28.09.2015.

Srebrenica: Protesti zbog smjene direktora Doma zdravlja

ČITANJE: 4 minute
protesti
Oko 200 građana Srebrenice okupilo se danas ispred zgrade opštine Srebrenica tražeći da se hitno održi vanredna sjednica Skupštine opštine na kojoj će se poništiti odluka o smjeni direktora Doma zdravlja Nenada Miloševića, koga je Skupština opštine, većinom glasova, sa te dužnosti smijenila 23. septembra.

Učesnici protesta mirno su se razišli nakon što im je saopšteno da će za sedam dana biti održana vanredna sjednica Skupštine opštine, na kojoj će biti riješeni zahtjevi građana koji su izneseni na ovom mirnom protestu.

Odluci o smjeni direktora Doma zdravlja protivio se načelnik opštine Ćamil Duraković koji je, kako kaže, nakon njenog donošenja, na protokol opštine podnio ostavku koja treba da bude proslijeđena Centralnoj izbornoj komisiji, Opštinskoj izbornoj komisiji i Skupštini opštine.

Odluku je donijela novoformirana skupštinska većina koju čine odbornici SDA, SNSD i još dva odbornika iz SDP BiH i SBiH.

Građani su se danas odazvali na poziv upućen putem društvene mreže “Fejsbuk” da daju podršku Miloševiću i Durakoviću.

Predstavnik okupljenih Hajrudin Halilović pročitao je zahtjeve kojima se ultimativno tražilo da se danas zakaže vanredna sjednica Skupštine opštine koja treba da bude održana najkasnije do 30. septembra i da se na toj sjednici poništi odluka o smjeni direktora Doma zdravlja, te smijeni potpredsjednik Skupštine opštine Hamdija Fejzić, kao i da se raspusti komisija za procjenu invalidnosti za dodjelu tuđe njege i pomoći.

Nakon iznošenja zahtjeva prisutni su riješili da se ne razilaze i tražili da im se obrati načelnik Duraković, koji je stigao nakon sat vremena jer nije bio u zgradi opštine.

On je zahvalio prisutnima na podršci i rekao da će na njihov zahtjev pokušati razgovarati sa rukovodstvom Skupštine opštine o zakazivanju vanredne sjednice Skupštine opštine.

Pred okupljene su izašli predsjednik Skupštine opštine Miloš Milovanović i načelnik Duraković i saopštili da je dogovoreno da se vanredna sjednica Skupštine zakaže na zakonit način i održi za sedam dana i da se ova pitanja riješe, nakon čega su se prisutni razišli.

Duraković je nakon ovog izjavio da je potrebno ispoštovati zakonsku proceduru za zakazivanje skupštinske sjednice i da, ukoliko ne bude promijenjena odluka o smjeni direktora Miloševića, on neće povući ostavku.

– Dug u Domu zdravlja akumulira se 15 godina i nije ga stvorio Milošević. On je smijenjen zbog toga, što je neprihvatljivo i čemu se građani protive, a i smjena je obavljena na nezakonit način i to neću prihvatiti. Izabrani predstavnici političkih partija treba da uvažavaju mišljenja građana- poručio je Duraković.

Potpredsjednik Skupštine ove opštine Hamdija Fejzić iz SDA rekao je da on svaki dan dolazi na posao i zbog toga što odgovorno radi neki se plaše da on preuzima primat u opštini. Fejzić kaže da je taj strah njihov problem.

“Duraković tvrdi da navodno štiti bošnjačke interese i lažno predstavlja Srebrenicu. Kada je preuzeo dužnost načelnika zatekao je budžetski suficit od 800.000 KM, a trenutni deficit opštine je 1,5 miliona maraka”, izjavio je Fejzić.

Prema njegovim riječima, Duraković na ovaj način želi da se pita za sve i da ima apsolutnu vlast te da pridobije Bošnjake pred predizbornu kampanju.

– Duraković misli da će ovako pridobiti i glasove određenog broja Srba što je zabluda njegova ili tih Srba koji bi eventualno za njega glasali- ocijenio je Fejzić.

On je istakao da su okupljeni ljudi instruisani i da je mnogo više onih koji se nisu odazvali jer podržavaju ono što radi skupštinska većina koju predstavljaju odbornici stranaka koje su dobile najviše glasova /natpolovično/ na lokalnim izborima u ovoj opštini.

Fejzić tvrdi da načelnik Duraković ovim počinje svoju predizbornu kampanju i skreće pažnju javnosti na sebe, ali da on treba da poštuje i provodi skupštinske odluke i zaključke, a ne da se bavi kadrovskom politikom i da preuzima apslotnu vlast koju mu zakon ne dopušta.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović iz SNSD-a kaže da je mirni protest građana njihovo demokratsko pravo, ali da nisu potrebni jer mogu pogoršati odnose u ovoj sredini.

– Žao mi je što je došlo do slabe komunikacije između načelnika i Skupštine, ali treba razgovarati i ne miješati se u nadležnosti- ocijenio je Milovanović.

(Agencije)