Srebrenka Golić traži poslove za građevince iz Srpske

САНКТ ПЕТЕРБУРГ, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић разговарала је са потпредсједником Владе Бјелорусије Наталијом Качановом о могућем ангажовању грађевинске оперативе из Српске на пословима у Бјелорусији.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić razgovarala je sa potpredsjednikom Vlade Bjelorusije Natalijom Kačanovom o mogućem angažovanju građevinske operative iz Srpske na poslovima u Bjelorusiji.

Na marginama Prvog evroazijskog foruma žena u Sankt Peterburgu, Golićeva i Kačanova su razgovarale o mogućnostima privredne saradnje, prije svega u oblasti građevinarstva, s obzirom na to da su u Bjelorusiji u toku veliki infrastrukturni radovi.

Kačanova se interesovala i za rješenja iz radno-pravnog zakonodavstva u Republici Srpskoj i BiH, posebno za izborni proces u Republici Srpskoj i BiH.

Golićeva, koja je i ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije, pozvala je delegaciju Vlade Bjelorusije da posjeti Republiku Srpsku, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Prvi evroazijski forum žena, na kojem je učestvovalo više od 750 delegata iz 85 zemalja sa pet kontinenata, završen je usvajanjem rezolucije.

Teme o kojima se razgovaralo na forumu su, između ostalog, pitanja socijalne sigurnosti i održivog razvoja, međunarodne saradnje s ciljem ostvarivanja povjerenja i napretka, te jačanje uloge žena u privrednim reformama, politici i društvenim integracijama.

Učesnici su bili iz reda parlamentaraca, predstavnika izvršnih organa vlasti, poslovnih krugova, akademskih zajednica i društvenih organizacija, među kojima su i istaknute aktivistkinje međunarodnog ženskog pokreta.

Na marginama Evroazijskog foruma žena, Golićeva se sastala i sa predsjednikom Savjeta Federacije Rusije Valentinom Matvijenko.

(Banjaluka.net)

KOS: Škola podržava akcije građana, ne i političku promociju

Direktor Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ na Petrićevcu Ognjen Kos namjerava da pozove predstavnike svih zainteresovanih udruženja građana na sastanak kako bi usaglasili akcije za predstojeći period te kako bi izbjegli svake dalje nesporazume, jer kako ističe, i rukovodstvo škole i udruženja građana očigledno imaju zajedničke ciljeve.

“DUBINSKO SNIMANJE”: INA zainteresovana za kupovinu akcija u Krajinapetrolu

Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u Krajinapetrolu i već je dala dozvolu da hrvatska Industrija nafte – INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća. Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA da započne “dubinsko snimanje” društva Krajinapetrol te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih… INA

Od 1. januara elektronska građevinska dozvola

Grad Banja Luka će, od 1. januara iduće godine, započeti pilot projekat elektronske građevinske dozvole, u okviru razvoja koncepta „pametnog grada“, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić. Tokom predavanja na stručnom simpozijumu „Energetska efikasnost – ENEF“, Radojičić je precizirao da se ova novina uvodi na osnovu koncepta „pametnog grada“, jednog od četiri cilja iz desetogodišnje

PRED ZGRADOM NPRS: Otkrivena bista Nikole Koljevića, ranijeg potpredsjednika Srpske

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske. Bistu su zajednički otkrili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnje otkrivanje biste

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Festival nauke 28. i 29. novembra na četiri lokacije u Banjaluci

Deveti festival nauke biće održan u Banjaluci 28. i 29. novembra u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Ova manifestacija, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Republici Srpskoj, održavaće se na četiri lokacije. U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine predviđene su izložbe,