Biznis 04.06.2022.

“SREĆAN MU PUT NA MJESEC”: Bajden odgovorio na Maskove zabrinute ekonomske prognoze

ČITANJE: 1 minuta

Američki predsjednik Joe Biden je na novinarski upit o tvrdnjama najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska da ima loš osjećaj u veziji ekonomije, poželio Musku sretan put na Mjesec i tako na harizmatičan način odbacio njegovu zabrinutost.

Biden je na Muskove tvrdnje da će morati otpustiti 10 posto uposlenika Tesle, rekao da Ford vrši ogromna ulaganja i da će zaposliti 6.000 novih radnika na američkom srednjem zapadu.

“Pa, da vam kažem, dok Elon Musk govori o tome, Ford nadmoćno povećava njihova ulaganja. Ford povećava svoja ulaganja i gradi nova električna vozila, 6.000 novih zaposlenika, mogu dodati sindikalne zaposlenike, na srednjem zapadu. Bivša Chrysler Corporation … Također ulažu slična ulaganja u električna vozila. Intel dodaje 20.000 novih radnih mjesta u proizvodnji računalnih čipova”, rekao je Biden novinarima.

Nakon toga američki predsjednik je dodao “Pa, znate, puno sreće na njegovom putu na Mjesec”.

Musk je najavio da bi mogao otpustiti i 10 posto radnika Tesle, par dana nakon što je svim radnicima naredio da prekinu rad od kuće i vrate se na svoje radno mjesto. Nakon ovih riječi dionice Tesle su doživjele pad od osam posto.

Unatoč Muskovom “super lošem osjećaju” o ekonomiji, najbogatiji čovjek na svijetu prošlog je tjedna napisao da bi recesija bila “dobra stvar” jer “predugo pljušta novac na budale”.

Korisnici Twittera su komentarisali kako je lično Musk samo u Teksasu oslobođen plaćanja 64 miliona dolara poreza, a da je Tesla dobio 5 milijardi dolara državnih poticaja.

U međuvremenu samo u mjesecu maju u SAD je otvoreno 390.000 poslova i stopa nezaposlenosti je ostala na 3,6 posto.

(SB)

Oznake: Džo Bajden