Sport 23.09.2015.

Srećan rođendan Zuba!

ČITANJE: 2 minute

KPsD2Jedan od najboljih, a po mnogima i najbolji fudbaler svijeta Luiz Nazario De Lima poznatiji kao Ronaldo rođen je na današnji dan, 22. septembra 1976. godine.

“Pravi” Ronaldno, ili Zuba kako mnogi navijači nazivaju ovu legendu, od malena je pokazivao fenomenalan talenat a već sa 14 godina igrao je za mladu reprezentaciju Brazila.

Već kao šesnaestogodišnjak, 1993. imao je zabilježenih 57 nastupa za reprezentaciju Brazila do 17 godina i postignutih 59 golova. A naredne godine dobija poziv seniorskog tima.

Prvi profesionalni klub u karijeri Brazilca bio je Kruzeiro za koji je odigrao jednu sezonu i prelazi na evropsko tlo. Za PSV kao prvi klub na Starom kontinentu odigrao je  46 utakmica i postigao 42 gola.

Nakon dvije sezone provedene u Holandiji sjajnom igrom i talentom preporučuje se evropskom gigantu Barseloni za koju je odigrao jednu sezonu (1996 – 1997) i na 37 utakmica postiže 34 pogotka.

Nakon toga odlazi u Inter u kome je imao odličnu sezonu, ali naredna godina za Ronalda bila jako teška. Doživljava povredu koljena koja ga odvaja od terena 12 mjeseci, a 2000. kada se konačno vraća, obnavlja povredu na meču sa Laciom. To mu je bio prvi meč nakon povratka.

Oporavak koljena trajao je 20 mjeseci, a u tom periodu imao je i dvije operacije. Fudbalu se na velika vrata vraća 2002. godine kada je zablistao na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji. Bio je najbolji strelac šampionata sa osam pogodaka.

Bijes fanova Barselone navukao je kada je poslije šampionata svijeta prešao u Real iz Madrida. Tu se zadržao pet sezona i u 127 mečeva postigao 83 gola.

U Evropi se zadržao još godinu dana u ekipi Milana, nakon čega se vraća u Brazil u ekipu Korintijansa gdje završava karijeru. Ronaldo je bio proglašavan za najboljeg fudbalera svijeta 1996, 1997 i 2002 godine.

Neponovljivi “Pravi” Ronaldo.