Magazin 14.09.2020.

“SREĆU TRAŽIMO NA POGREŠNIM MJESTIMA”: Otvoren prvi svjetski muzej sreće

ČITANJE: 2 minute

Sreću svako doživljava na drugačiji način, a ima i onih koji smatraju da pravu sreću nije moguće dostići. Upravo će se temom sreće, pravih i lažnih osmijeha kao i drugim filozofskim pitanjima baviti Muzej sreće u Kopenhagenu, otvoren tokom ovog ljeta.

Muzej sreće je otvoren u podrumu jedne zgrade iz 18. vijeka u starom dijelu grada, a iza ovog projekta stoji Institut za istraživanje sreće i Meik Viking, autor nekoliko međunarodnih bestselera koji se bave temom sreće, prenosi RTS.

Cilj ovog muzeja je da prikaže kako se sreća pojavljuje i prikazuje u raznim aspektima naših života i sve to kroz osam prostorija koje sreću posmatraju iz različitih uglova.

Zašto Muzej sreće?

Izgleda da svi tražimo sreću – ali možda tražimo na pogrešnim mjestima. Obogatili smo se kao društvo, ali često nismo uspijevali da postanemo srećniji. Stoga je Institut za istraživanje sreće odlučio da stvori muzej u kojem možemo oživjeti sreću.

“Nadamo se da će gosti otići malo mudriji, malo srećniji i malo motivisaniji da svijet učine boljim”, kaže pokretač ove ideje, Meik Viking.

U jednoj od prostorija, nasred poda se nalazi novčanik pun novca koji simbolizuje sve one situacije koje su se mnogima dogodile da izgube novčanik, ali ga je onda neko pronašao i vratio ga, piše RTS.

Naravno, tu je i karta sreće na kojoj se vidi nivo sreće u 153 zemlje sveta, na kojoj se Danska nalazi na drugom mjestu.

Muzej ima i dio posvećen nauci o sreći, njenoj istoriji, kao i dio o analizi i predviđanjima za budućnost.

Jedna od tematskih soba se bavi osmjesima i u njoj posjetioci mogu da izučavaju koja se u stvari strana lica čuvene Mona Lize osmjehuje.

Muzej osim interaktivnosti krasi još jedan zanimljiv, lični detalj, jer su u njega smješteni i mnogi predmeti koje su posjetioci poklonili jer ih podsjećaju na srećne trenutke u njihovim životima.

(N.S/ Banjalula.net)