Biznis 02.08.2022.

SREDINOM AVGUSTA: Srpska dobija novih šest kilometara auto-puta (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Polovinom avgusta u saobraćaj će biti puštena prva dionica autoputa Koridor 5C kroz Republiku Srpsku, od Doboja, odnosno od petlje Kostajnica, do petlje u Јohovcu.

Republika Srpska na taj način dobija novih šest kilometara auto-puta.

Za njegovu izgradnju kod Evropske banke za obnovu i razvoj obezbijeđeno je 15 miliona evra granta i 70 miliona evra kreditnog zaduženja.

Ovo su prvi kilometri panevropskog koridora 5C kroz Srpsku. Saobraćajnica duga šest kilometara je završena i uskoro će biti puštena u saobraćaj.

Ostali su još manji završni radovi i upotrebna dozvola.

– Radi se na postavljanju bukobrana, horizontalna signalizacija je postavljena, vertikalna u završnoj fazi, svi asfaltni slojevi su završeni, objekti su završeni, imamo nekih manjih radova na instalaciji opreme – izjavio je koordinator projekta za izgradnju koridora 5C Davor Vučković.

Po prvi put na našim autoputevima postavljena je tzv. zvižduća horizontalna signalizacija. Radnici rade punom parom, na gradilištu ih je oko 350. Za koji dan biće spremna i nova naplatna rampa.

Puštanjem dionice od Rudanke do Јohovca Koridor 5C povezaće se sa auto-putem 9. januar. Rasteretiće se gužve na magistralnom putu, a Doboj će dobiti bliži priključak na auto-put.

Uporedo se radi druga faza koridora 5C kroz Srpsku, odnosnio obilaznica oko Doboja.

Do kraja godine počeće radovi u tunelu Putnikovo brdo, a trenutno se gradi most Kostajnica.

– Izvode se radovi zbog niskog vodostaja Bosne na temeljenju stubnih mjesta, tako da bi krajem avgusta trebalo da se krene naguravati konstrukcija – rekao je predstavnik izvođača radova Integral inženjering Marko Salapura.

Za nastavak gradnje koridora prema sjeveru od Doboja do Vukosavlja,pregovori su u manjem zastoju. Ne bude li dogovora sa Evropskom investicionom bankom Srpska ima rješenje.

– Ta dionica Doboj – Vukosavlje bi sigurno bila najfrekventija u Srpskoj i BiH i nema koncesionara koji to ne bi uzeo, od Turske, Njemačke – izjavio je v.d.direktora Autoputeva Republike Srpske Slobodan Stanarević.

Prva dionica koridora 5C kroz Srpsku koštaće 70 miliona evra. Kreditna sredstva i grant od 15 miliona evra obezbijeđeni su kod Evropske banke za obnovu i razvoj .

(SB)

Oznake: koridor 5C