Vijesti 25.09.2015.

Srednjoškolci promovisali učenje stranih jezika

ČITANJE: 1 minuta
strani jezici
Povodom Dana evropskih jezika, koji se obilježava 26. septembra, učenici Srednjoškolskog centra u Foči održali su danas u prostorijama škole priredbu na kojoj su promovisali učenje stranih jezika.

Školski hor je na srpskom jeziku otpjevao himnu Evrope “Odu radosti”, a potom je učenica Sonja Gagović odrecitovala odlomak iz “Zaveštanja Stefana Nemanje o jeziku”, nakon čega su uslijedile recitacije i pjesme na latinskom, ruskom, francuskom, španskom, engleskom, italijanskom i portugalskom jeziku.

Na priredbi je nastupila i Klaudija Kalana, jedna od dvije učenice iz Italije, koje su u Foči u okviru tromjesečne razmjene učenika.

Ona je zajedno sa učenicom iz Foče Sarom Bokonjić otpjevala dva dueta, jedan na italijanskom i engleskom, a drugi na portugalskom jeziku.

“Foča je prelijep grad na dvije rijeke, što mi se posebno sviđa, jer sam ja iz mnogo većeg grada koji nema rijeku”, kaže Klaudija, koja govori tri jezika, a na srpskom je za sada naučila samo da kaže “dobar dan”.

Druga učenica iz Italije Federika Kasteli oduševljena je prirodnim ljepotama Foče, a i njoj učenje srpskog jezika ide teško.

“Srpski jezik je mnogo težak za učenje, jer je različit od latinskog”, kaže Federika.

U redovnoj nastavi u Srednjoškolskom centru, osim srpskog, uče se latinski, francuski, engleski i ruski jezik, a za one koji su zainteresovani fakultativno i italijanski.

Profesor latinskog jezika Jelena Kunarac kaže da djeca vole da uče strane jezike i da, osim u redovnoj nastavi i putem kurseva, uz televizijske serije uče njemački, italijanski, španski, a sve više i turski jezik.

“Možemo reći da su današnja djeca većinom poliglote”, kaže Kunarac.

(Agencije)