Vijesti 11.03.2016.

Srpko Vučenović iz Gradiške trgovinom ljudima i eksploatacijom radnika pribavio skoro 2 miliona KM

ČITANJE: 2 minute
20160311131255_358901
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Vučenović Srpka, nastanjenog u Gradišci koji se tereti da je primio novac nastao kaznenim djelom trgovine ljudima i eksploatacije radnika iz BiH u Azerbejdžanu, koji je nakon toga plasirao u platni promet.

-Optuženi se  tereti da je u vremenskom periodu od 2008. do 2013. godine, na svoje devizne račune, koje je imao otvorene u nekoliko banaka na području RS, bez pravnog osnova, primio novac u iznosu od oko 730.000 USD i 512.000 EUR, pribavljen izvršenjem kaznenog djela trgovine ljudima- navodi se u saopštenju Tužilaštva.

U saopštenju se navodi da mu je novac radi prikrivanja njegovog stvarnog porijekla, uplaćen od njegove braće, Vučenović Bože i Vučenović Milana, protiv kojih se vodi sudski postupak zbog kaznenog djela organizovanog kriminala, trgovine ljudima i pranja novca, a vezano za nezakonitosti oko radne eksploatacije radnika iz BiH na gradilištima u Azerbejdžanu.

-Takođe, uplate novca u različitim iznosima u više navrata, vršene su i preko njima poznatih osoba i off shore kompanija sa Novog Zelanda, Paname, Velike Britanije i Azerbejdžana- stoji u saopštenju.

Optuženi se tereti da je, iako je bio svjestan da novac potiče od izvršenja kaznenih djela, po nalogu Vučenović Bože i Vučenović Milana, novac koristio za kupovinu nekretnina i opreme, kao i plaćanja u redovitom platnom prometu.

-Optuženi se tereti da je novac, čiji iznos prelazi 200.000 KM, za koji je znao da je pribavljen  kaznenim djelom, primio, zamijenio, držao, s njim raspolagao i na drugi način prikrio novac, čime je počinio produženo kazneno djelo pranja novca iz članka 209. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine- navedeno je iz Tužilaštva BiH.

(NN)