Magazin 28.03.2019.

Srpska dobija 300 ljekara specijalista

ČITANJE: 3 minute

Zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj u ovoj godini odobreno je 318 specijalizacija i 21 supspecijalizacija, zahvaljujući kojima će ljekarima biti omogućeno usavršavanje iz mnogih oblasti, od pedijatrije, infektologije, interne i urgentne medicine, dječje hirurgije do kardiologije i kardiohirurgije.

Priliku za stručno obučavanje i sticanje novih znanja dobiće zaposleni u javnim i privatnim bolnicama, klinikama, stomatološkim ordinacijama i domovima zdravlja, a najviše specijalizacija planira najveća zdravstvena ustanova, odnosno Univerzitetski klinički centar (UКC) RS i to 129, navedeno je u godišnjem planu za ovu godinu, koji je objavljen u “Službenom glasniku RS”.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić kaže da je u pitanju dopunjeni plan specijalizacija i supspecijalizacija, urađen na osnovu potreba zdravstvenih ustanova, koje su se infrastrukturno razvijale i dobile nove objekte i opremu.

– Izuzetno je značajno ulaganje u ljudstvo u zdravstvenom sistemu. I ranije smo u ovaj segment ulagali, ali sada se spektar usluga i potreba stanovništva sve više usložnjava, pa iziskuje adekvatnu obuku i usavršavanje, kao i dobro planiranje, da bismo sve te potrebe zadovoljili – kazao je Šeranić i dodao da će menadžment zdravstvenih ustanova, kao i ranijih godina, snositi sve troškove specijalizacija i supspecijalizacija svojih kadrova.

Menadžeri zdravstvenih ustanova dužni su, kako kaže, da pažljivo isplaniraju osposobljavanje novog kadra, a kada završi njihova specijalizacija da organizuju pružanje usluga za koje su se usavršili.

– Naši ljekari na specijalizacije će ići u Srbiju, ali i na razne klinike u regionu i u Evropi – rekao je Šeranić.

Direktor UКC RS Vlado Đajić kaže da će ljekari te ustanove na specijalizaciju i supspecijalizaciju iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije ići u Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” u Beogradu i u Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Кamenici.

– Mnogo je važan moderan prostor i savremena oprema u zdravstvenom sistemu, ali najvažniji je ipak kvalitetan kadar, jer dobar hirurg može operisati i u privremenom objektu – poručio je Đajić.

Prema njegovim riječima, UКC se oduvijek zalagao za maksimalnu edukaciju svog kadra.

– Istorijska stvar je da ćemo prvi put uskoro dobiti našu kardiohirurgiju. To će u velikoj mjeri olakšati život pacijentima, jer više neće morati ići preko granice zbog operacija srca. Neki ih, nažalost, nikada i ne dočekaju, a osposobljavanjem ove grane medicine biće dosta kraće liste čekanja i manji troškovi cjelokupnog liječenja – naglasio je Đajić.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić kaže da je u zdravstvu najvažnije usavršavanje ljekara.

– Najvažnije je imati kvalitetne specijaliste. To je jedino i isplativo. Sve ostalo je prazna priča. Кod nas rade odlični ljekari specijalisti, među kojima je veliki broj onih koji će za desetak godina otići u penziju. Ako se uzme u obzir da jedna specijalizacija traje u prosjeku pet-šest, a neke i sedam godina, sada je optimalan rok da mlade ljekare pošaljemo na usavršavanje – kazao je Marić.

*Neke od odobrenih specijalizacija za ovu godinu

UКC RS
– kardiologija – 8

– kardiohirurgija -3

Univerzitetska bolnica Foča

– vaskularna hirurgija – 2

– urgentna medicina – 2

Bolnica “Dr Mladen Stojanović” Prijedor

– radiologija – 2

– grudna hirurgija – 1

Bolnica Gradiška

– klinička farmacija – 1

– urgentna medicina – 1

Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj

– psihijatrija – 1

– oftamologija – 1

Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina

– ginekologija i akušerstvo – 2

– patologija – 1

Bolnica Istočno Sarajevo

– urologija – 1

– neurologija – 1

Bolnica Trebinje

– pulmologija -1

– psihijatrija – 1

(Glas Srpske)

Oznake: Alen Šeranić