Biznis 17.12.2016.

Srpska traži pojašnjenja od “Sea Aira”, kompanije koja želi da leti iz Banjaluke

ČITANJE: 3 minute

Nadležne vlasti RS zatražiće od “Sea Aira”, kompanije koja bi na proljeće željela da započne s letovima ka Evropi sa banjalučkog aerodroma, da objasni navode o problemima u ranijem poslovanju i eventualnim sudskim sporovima, ali neće prekinuti započete razgovore.

Kako su nam rekli u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, upoznati su s medijskim napisima o kompaniji, ali kažu da ne žele da komentarišu spekulacije.

“Planirano je da se sljedeći sastanak s predstavnicima ove kompanije održi u januaru, kada ćemo razgovarati o svim otvorenim pitanjima koja bi mogla uticati na potencijalnu saradnju”, naveli su oni.

Miroslav Janjić, direktor banjalučkog aerodroma, kaže da nije iznenađen medijskim napisima i da je i sam čuo za slične navode. Rekao je da je njegova obaveza da svakog sasluša.

“Naša želja je da razvijamo avionski saobraćaj pa je time i obaveza da saslušamo svakog ponuđača. Nažalost, ono što smo mi i što ste vi saznali kroz vaše istraživanje ne ide u prilog pozitivnom rješenju ove situacije, ali nećemo još da stavimo tačku, nastavićemo da razgovaramo”, rekao je Janjić.

Istakao je da će zatražiti pojašnjenja u vezi sa svim navodima i o modelu poslovanja, te da će u ugovor o saradnji, ako on bude potpisan, biti ugrađene i određene garancije. Janjić je dodao da je Banjaluka u prošlosti propustila šanse da razvije svoj aerodrom i da su neke prilike koje su ranije bile ponuđene sada izgubljene.

“Sasvim je sigurno da Banjaluka zaslužuje mnogo ozbiljniji saobraćaj od postojećeg. Gašenje vazdušnog saobraćaja je, prema mom mišljenju, potpuno nedopustivo. Danas razmišljati o životu ovog prostora bez ozbiljnog vazdušnog saobraćaja nije normalno. Mora se RS strateški opredijeliti u tom pravcu”, istakao je on.

Jedna od mogućnosti je, kako je istakao, razvoj niskobudžetnog saobraćaja, dok bi druga mogućnost bila razvijanje linijskog saobraćaja, te je istakao da će vrlo brzo biti donesena odluka za koji će se opedijeliti. Međutim, i u jednom i u drugom slučaju, kako je naveo, vjerovatno će biti potrebno ponuditi određene subvencije, te da je to nešto o čemu odluku mora donijeti viši autoritet.

U Ministarstvu, pak, kažu da bi odluku o eventualnim subvencijama jedino mogla donijeti Vlada RS. Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kaže da grad nema nikakvu nadležnost nad aerodromom, te da je to republička firma koja se nalazi na teritoriji druge opštine.

“Jedino što grad ima s tim je da plaća Vatrogasnu jedinicu u godišnjem iznosu od oko 800.000 maraka i dosad ostvareni rashod u iznosi oko 5,5 milona maraka. To je samo trošak za grad za koji nema nikakve osnove”, istakao je Radojičić, koji smatra da se ovaj vid saobraćaja može poboljšati samo uz pronalaženje određenih stranih kompanija koje bi u tome našle svoj interes.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, koji je ranije bio ministar saobraćaja i veza RS, kaže da nije uključen u pregovore, te da je to stvar pregovarača. Aleksandar Lalović, portparol Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu BiH, navodi da će “Sea Air” morati tražiti dozvolu od njih prije uspostavljanja letova, ali da dosad to još nisu učinili.

(Nezavisne)