Magazin 28.11.2022.

Srpski jutjuber pojeo 300 jaja za 10 dana i objavio nalaze kompletne krvne slike

ČITANJE: 1 minuta

Nutricionisti smatraju da je sasvim u redu, čak i preporučljivo svakoga dana pojesti jedno cijelo jaje, uključujući i žumance, ako pritom imate zdrav novo hlesterola u krvi i nemate nijednu kardiovaskularnu bolest.

Naime, jaja su bogata proteinima, zdravim mastima i nizom važnih esencijalnih vitamina i minerala. Kalorijski su prikladna za sve koji vode računa o zdravoj prehrani, naročito dok pokušavaju skinuti kilograme, a doprinose i rastu mišića.

Postoje ekstremni primjeri ljudi koji dnevno jedu i desetak jaja. Uzmimo za primjer jutjubera Vila Tenisona, koji je u jednom danu pojeo čak 28 jaja. Šta se uopšte može dogoditi ako pojedemo velike količine jaja, zapitao se i fitnes stručnjak Nikola Vejnović. Njega na YouTubeu prati 154.000 ljudi, pa je odlučio da s njima podijeli nalaze kompletne krvne slike prije i nakon izazova u sklopu kojeg je za 10 dana pojeo 300 jaja.

– Ono što je bitno da znate da ja i inače svakog dana jedem pet do osam jaja – rekao je pokazujući nalaze vađenja krvi iz kojih je vidljivo da mu je LDL ili loš holesterol na donjoj granici.

Vejnović je detaljno objasnio kako se osjećao iz dana u dan, da li mu je jedenje 30 jaja za dan loše pala na želudac, kako je jaja spremao i kako mu je bilo trenirati pod tolikim opterećenjem. Po isteku 10 dana ponovio je krvne analize, a rezultati su iznenađujući.

Leukociti su mu pali sa 7,1 na 6,1, eritrociti se snizili sa 5.56 na 4.46, a hemoglobin je pao sa 165 na 128.

Ukupni holesterol je narastao sa 2,91 na 3,44. Nivo triglicerida povećao se sa 0,85 na 1.01, a LDL holesterola s 0,22 na 0,80, prenosi 24sedam.