Magazin 30.11.2015.

Šta je Banjalučanin bez lijepih brkova?

ČITANJE: 2 minute
movember
Trend puštanja brkova i brade predstavnici neformalne grupe građana “Superbrke” iskoristili su i ove godine da bi ukazali na problem prevencije raka testisa i prostate.

Akcija pod nazivom “Movember” održava se širom svijeta tokom novembra kada muškarci puštaju brkove i bradu kako bi probudili svijest javnosti o bolestima muškaraca.

Javne ličnosti grada, ali i obični građani, pridružili su se “Movemberu”, pa su u kafeu “Pause” 1. novembra obrijali brkove i bradu koje su imali dotad i počeli da puštaju nove da bi učestvovali u buđenju svijesti o zdravstvenom problemu, ali i da bi se takmičili za nagradu najboljih brkova, čiji ponosni vlasnik osvaja četvorodnevnu ulaznicu za EXIT festival 2016.

“Superbrke” će tokom cijelog mjeseca prikupljati novčana sredstva u “Brkin fond”, posebno otvoren račun za te svrhe u okviru bankovnog računa HO “Budimo ljudi” kod Unikredit banke Banjaluka koji glasi 3383502257474786.

Prikupljeni novac biće proslijeđen šestogodišnjem Vuku Majkiću iz Prijedora, koji boluje od veoma rijetke bolesti – glutarne acidurije tip 1, a jedini je oboljeli u BiH. Vuk ima atrofiju mišića, jede hranu koja je veoma skupa. “Superbrke” su odlučile da do kraja “Movembra” pomognu i Nemanji Mlađenović(24), kome je dijagnostikovan neoplasma maligni testis. On se trenutno nalazi na zračenjima koje jako loše podnosi.

Akciji su se priključili glumac Mario Lukajić, frontmen benda “Alexandria” Tibor Tišma, DJ dvojac “Digital Seekers”, portparol EXIT festivala u RS Filip Jakovljević, voditelj Danijel Dakić, predsjednik HO „Budimo ljudi” Igor Kremenović i drugi.

Mnogi građani su tokom novembra donirali određena novčana sredstva u teglice s naljepnicom “Brkin fond” u kafeu “Pause”, na dvije lokacije lanca brze hrane “Fejsfud”, frizersko-kozmetičkom studiju “Eros”, kao i u “BL tatu studiju”.

– Poenta je da se iskoristi popularnost ovog trenda i šaljiva nota događaja da bi podigli svijest o ovom problemu. Imamo danas situaciju da se mnogi muškarci stide da odu na preventivni pregled, koji bi im mogao spasti život. Nije sramota otići na pregled. Želimo da svakog novembra svi puštaju brkove i da svi počnu da pitaju zašto je to tako i da naučimo konačno koliko su preventivni pregledi važni – rekao je Filip Jakovljević za Press.

Organizatori imaju želju da ovakve akcije budu sve masovnije, a sudeći po njihovim planovima, gledaćemo sve više brkajlija na ulicama grada, posebno u novembru.

(Press)