Magazin 05.11.2015.

Šta mogu da kriju podočnjaci

ČITANJE: 2 minute
podocnjaci
Ponekad je dovoljna promjena neke loše navike kako bismo se riješili “tamnih kolutova”, odnosno podočnjaka, ali ponekad problem može biti i ozbiljniji.

Anemija

Ova bolest je jedan od najčešćih uzroka tamnih vrećica ispod očiju. Podočnjaci sami po sebi ne moraju biti signal za anemiju, ali ako postoje još neki simptomi, poput glavobolje, umora, nedostatka daha, sivkaste kože, bilo bi poželjno da se provjeri krvna slika. Anemija najčešće pogađa žene zbog menstruacionog ciklusa, ali i zbog nepravilne ishrane i dijeta. Najpoželjnije je povećati unos crvenog mesa, zelenog povrća, cvekle, suncokreta, susama, mlečnih proizvoda i voća.

Bolesna jetra

Podočnjaci mogu da signalizuju i loš rad jetre, organa koji filtrira toksine.

Alergija ili infekcija bubrega

Ukoliko se “vrećice” ispod očiju naglo pojave, to može biti posljedica alergijske reakcije ili infekcije bubrega. Ako se pojavi povišena temperatura, osip i otežano disanje, posjeta ljekaru je neophodna. Alergiju mogu prouzrokovati i kozmetički proizvodi, maskara ili krema. Osobe koje imaju alergije često pate od nedostatka vitamina B6 i B12 ili folne kiseline, što se na kraju ogleda na licu.

Nepravilan rad bubrega ili štitnjače

Kod ove bolesti dolazi do zadržavanja i zastoja tečnosti, zbog čega nastaju natečeni podočnjaci.

Rodermitis

Tanka koža ispod koje prosijavaju mišići koji daju plavičastu boju česta je pojava i kod neurodermatitisa. Oboleli tu tamnu pigmentaciju još više pojačavaju trljanjem nadraženih očiju.

Hormoni

Žene koje imaju natečene oči poželjno je da provjere da li to ima veze sa menstruacionim ciklusom. Ako se natečenost pojavljuje nekoliko dana prije ciklusa, to bi mogao biti jedan znakova PMS-a. Preporučljivo je da se pije zeleni čaj, kao i da se iz ishrane izbaci većina ugljenohidrata.

Nedostatak proteina

Natečene oči u kombinaciji sa slabošću i bolovima u mišićima, nesanicom, pokazuju da tijelu nedostaju proteini, esecnijalne masnoće, B-vitamin i folne kiseline. Ova situacija zahtjeva promjenu ishrane, više mesa, ribe i mliječnih proizvoda.

Dehidracija

Voda je sastavni dio našeg tijela, a prvi pokazatelji njenog nedostatka pokazuju se upravo na koži. Voda oslobađa tijelo od toksina i pomaže koži da se obnovi, a isto tako ublažava i podočnjake.

Godine

Koža ispod očiju je tanka i osjetljiva, a upravo iz tih razloga se na njoj stvaraju i najlakše uočavaju bore. Kako starimo, koža se dodatno smanjuje, zbog čega su podočnjaci primjetniji. Metabolizam se usporava, hranljive materije teže dolaze, a štetne teže odlaze, što podstiče degenerativne promjene.

Geni

Podočnjaci se mogu naslijediti. U tom slučaju nema puno načina koji se problem može ublažiti. Ono što preostaje jeste pokrivanje podočnjaka korektorom.

(021.rs)