Biznis 29.10.2015.

Šta su sve dogovorili Vučić i Putin

ČITANJE: 3 minute
vucic-putin-sputnik
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Prema Vučićevim riječima dogovorena je niža cijena gasa.

Vučić nakon sastanka sa ruskim predsjednikom nije želio novinarima da otkriva šta mu je sve Putin rekao, jer je, kako kaže, to bio „razgovor u četiri oka“.

Srpski premijer je samo podsjetio da je sa Rusijom potpisan memorandum o proširenju kapaciteta za Banatski dvor.

On je istakao i da je dogovoreno da će Srbija raditi na remontu ruskih helikoptera koji će biti prebačeni iz Poljske i Češke što će, prema njegovim riječima, značiti nova radna mjesta.

„Mi ćemo tražiti još eksperata i vjerovatno zaposliti veliki broj ljudi u našoj zemlji koji će da rade na remontu ruskih helikoptera. To je važna ekonomska vijest za našu zemlju“, rekao je Vučić novinarima.

On je rekao da će biti formirane radne grupe koje će se baviti organizacijom tog posla i dodao da će za taj posao biti potrebno da se angažuju mašinski tehničari i inženjeri.

Prema njegovim riječima, u razgovoru sa Putnom bilo reči i o saradnji u namjenskoj industriji.

On je podsjetio i da ne osjeća dodatne pritiske na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, uz opasku da je na njega teško vršiti pritisak.

„To znaju svi, mnogo je to teško uraditi. To su svojevremeno uradili po pitanju Briselskog sporazuma i tad su shvatili da je to besmisleno“, izjavio je Vučić novinarima.

Vučić je rekao da svuda u svijetu govori isto, pa je tako i u SAD govorio da želi dobre odnose sa Rusijom, kao što je i u Rusiji govorio da je Srbija na evropskom putu.

Pronađena rješenja za još brži razvoj odnosa

„Svjestan sam da se svjetska ekonomija nalazi u lošem stanju, ali je, bez obzira na to, ekonomska saradnja sa Srbijom dobra“, istakao je Putin u trominutnom obraćanju novinarima na početku sastanka, te poželio dobrodošlicu srpskom premijeru i delegaciji, u kojoj su ministri Ivica Dačić, Nebojša Vujović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić.

„Isporuka poljoprivrednih proizvoda iz Srbije porasla je za 40 odsto, što je dobro“, zaključio je Putin.

Premijer Vučić je zahvalio predsjedniku Rusije na gostoprimstvu i istakao da je srpska delegacija posljednja tri dana u Moskvi i sa predsjednikom Vlade Dmitrijem Medvedevom, i sa drugim sagovornicima, razmotrila ekonomske odnose, ali i političke.

„I sa pogledom u budućnost, našli smo rješenje za još brži razvoj naših odnosa“, istakao je premijer Vučić.

On je u ime Republike Srbije zahvalio Putinu na podršci u Ujedinjenim nacijama i Unesku, kao i u svim drugim međunarodnim organizacijama, gdje Srbija pokušava da zaštiti svoj integritet, ali i svoj ugled i slobodarsku tradiciju.

„Znamo da je situacija u cijelom svijetu komplikovana, ništa manje nije komplikovana ni na Balkanu“, naglasio je Vučić.

On je Putina obavijestio i o saradnji sa Prištinom, Briselskom sporazumu i zastojima u njegovoj realizaciji.

Vučić je ruskom predsjedniku prenio da je Beograd zabrinut zbog najnovijih izjava iz Prištine, koje ukazuju na mogućnosti da ranije postignuti dogovori ne budu realizovani, a prije svega sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Vučić je u razgovoru sa šefom ruske države konstatovao da je situcija na Balkanu, kao uostalom i u svijetu uopšte, veoma složena, te podsjetio na sporazume koje su u Briselu postigli Beograd i Priština.

“A, evo, danas je predsjednica Kosova izjavila da najvažniji od tih sporazuma uopšte nemaju namjeru da realiziju, tj. primjene, što je za nas ozbiljna i teška vijest”, rekao je Vučić.

Susretom sa predsjednikom Putinom Vučić završava trodnevni boravak u Ruskoj Federaciji.

Ovo je treći susret premijera Srbije sa šefom ruske države u posljednjih 15 mjeseci, a tema razgovora je, prema Vučićevim riječima, unapređenje saradnje dvije zemlje.

(Sputniknews.com)