Biznis 17.10.2022.

Šta za bh. ekonomiju znači preporuka Evropske komisije

ČITANJE: 3 minute

Evropska komisija preporučila je da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status. O kandidatskom statusu s uslovima Savjeta Evropske unije, odnosno sve članice jednoglasno će donijeti odluku u decembru ove godine. Ovakav gest Evropske komisije nije baziran na (ne)kvalitetnoj politici bosanskohercegovačkih zvaničnika, piše Bloomber Adria.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da je “davanje statusa zemlje kandidata ponuda s evropske strane upućena BiH i narodu BiH.”

“Mi to činimo za narod BiH, međutim, to dolazi uz visoka očekivanja. Politička elita to mora pretvoriti u stvarnost”, istakao je Varhelji.

I dok se vode brojne polemike u vezi sa značajem ove odluke, pred Bosnom i Hercegovinom je dalek pa skoro i nemoguć put. U dva i po mjeseca treba da se ispuni osam prioriteta koji su u suštini rezime prethodnih 14 prioriteta nužnih za kandidatski status. Ali gest može da služi kao motivacioni faktor.

Značaj gesta

Dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za pristupanje Evropskoj uniji će prvenstveno imati politički odjek, nasuprot ekonomskom, rekao je tim analitičara Bloomberg Adrije. Razlog tome je što sam status zemlje kandidata ne garantuje početak pristupa pregovora, a još manje potpuni pristup svim finansijskim mehanizmima institucija EU. Sjeverna Makedonija ima status kandidata još od 2005. godine, a pregovore je službeno započela tek 2022.

Analitičari Bloomberg Adrije su rekli da je iz sličnog razloga, ali u drugačijim okolnostima kandidatski status nedavno dobila i Ukrajina.

“S obzirom na to da dodjeljivanje takvog statusa prvenstveno šalje političku poruku on pruža šansu da će doći do pregovora u pogledu pristupanja političkoj zajednici koja ima mehanizme zaštite i razvoja za svoje članice, kao i pristupa jedinstvenom necarinskom tržištu od skoro pola milijarde ljudi”, dodali su.

Za skoro pa nedostižnu budućnost dobijanja kandidatskog statusa, a poslije i članstva analitičari su objasnili da se otvaraju brojna vrata za napredak.

“Uz izdašne fondove, sve je to samo djelić benefita koji zemlja članica može iskoristiti kako bi povećala svoj stepen ekonomskog razvoja, ali i sigurnosti za svoje stanovnike te samo članstvo kao takvo ima nemjerljiv pozitivan doprinos na gotovo svaki aspekt razvoja neke zemlje u globalnim okvirima.”

Za Bosnu i Hercegovinu, primarno je to što bi početak pregovora o ulasku u EU, jednog dana kada do toga dođe, donio prijeko potrebnu stabilnost na unutarnjopolitičkom planu. Takva okolnost bi dovela do kohezije odlučivanja i donošenja zakona, koji bi morali biti usaglašeni s evropskim standardima i vrijednostima.

“U skladu s tim, poslao bi se snažan investicijski signal međunarodnima učesnivcima da je zemlja spremna da preduzme sve korake kako bi se čim prije i čim kvalitetnije pokušala integrisati u najrazvijeniji ekonomski blok na svijetu”, poručili su analitičari.

Sa finansijske strane, BiH se dosad okoristila IPA III sredstvima (Instrument for Pre-accession Assistance ili Instrument pretpristupne pomoći), u vrijednosti 73 milijuna evra u 2021. godini (IPA III je aktivan za razdoblje 2021-2027).