Vijesti 18.02.2016.

Stanić: Rektora će birati akademska zajednica Univerziteta

ČITANJE: 1 minuta
stanic
Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da bi novim zakonom o visokom obrazovanju, rektora umjesto Senata, trebalo da bira akademska zajednica univerziteta tajnim glasanjem svih zaposlenih profesora, asistenata i studenata u Nastavno-naučnom vijeću.

Stanić, koji bi danas trebalo da dobije nasljednika na toj funkciji, izrazio je nadu da će Senat Univerziteta izabrati onog ko će najbolje raditi i da “neće dopustiti da se politika u to miješa”.

-Mislim da ni danas uticaj politike neće biti presudan, kao ni prije četiri godine… Smiješne su mi priče da DNS gura Novaka Kondića ili SNSD Milana Matarugu. Da ih neko gura, lako bi se dogovorili koalicioni partneri ko će biti novi rektor- rekao je Stanić za “Pres Republike Srpske”.

Stanić je naglasio da njegovog nasljednika čeka mnogo posla, prevenstveno da unaprijedi studijske programe, posebno tamo gdje ima previše predmeta, bilo zbog usitnjenosti bilo zbog učenja nepotrebnog gradiva.

-Sad se radi na novom zakonu o visokom obrazovanju i po njemu student u jednom semestru ne bi trebalo da ima više od šest ispita, a ne kao sada i duplo više. Više neće biti programa koji imaju i po 70 ispita- dodao je Stanić.

(Press)