Vijesti 29.12.2020.

Stanivuković: Prijavljene manje štete u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković pozvao je sugrađane na smirenost, ističući da zemljotres nije pogodio Banju Luku, ali se podrhtavanje tla osjetilo u našem gradu.

Epicentar zemljotresa bio je u Petrinji, a u Banjoj Luci, prema prvim procjenama – bio je intenziteta od 5 do 6 stepeni Merkalijeve skale.

To je dovoljno da se osjeti jasno podrhtavanje, da slike i lusteri u prostorijama mogu da se tresu, a sa trošnijih objekata može doći i do otpadanja materijala.

-Sve naše službe su u pripravnosti i, u ovom trenutku, nemamo prijavljenih šteta nastalih usljed ovog podrhtavanja. Moja dužnost kao gradonačelnika Banje Luke je da pozovem sugrađane da ostanu smireni, te da izađu ispred svojih objekata, kako nam je i struka preporučila – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Prema istorijskim podacima, svako naredno podrhtavanje je slabije, kada je riječ o epicentru.

-U fazi smirivanja tla, može se desiti još koje podrhtavanje, koje je u suštini blažeg intenziteta, mada to niko ne može da prognozira. Dakle, preporučjemo da sugrađani budu smireni, uz manju dozu opreza, a mi ćemo ih izvijestiti o svim novim dobijenim podacima – istakao je Stanivuković.

Iz bezbjednosnih razloga, gradonačelnik Stanivuković je izdao naredbu da zaposleni iz Gradske uprave napuste objekat i idu svojim kućama. Dakle, Prijemna kancelarija, uslužni centri u Boriku i na Starčevici, te šalter Gradske uprave u CIPS-u danas neće raditi.