Vijesti 08.02.2021.

Stanivuković sa rukovodstvom banjalučkog Doma zdravlja: Obezbijediti dodatna sredstva za nesmetan rad

ČITANJE: 2 minute

Na narednoj sjednici Skupštine grada, biće podnesen prijedlog da se obezbijede dodatna sredstva za finansiranje Doma zdravlja, rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković nakon današnjeg sastanka sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove.

Stanivuković je naglasio da su prethodna i ova godina dvije najnezahvalnije godine za planiranje, te da je danas postignut konsenzus da se obezbijede dodatna sredstva za Dom zdravlja, koja će biti dovoljna za prvih četiri do šest mjeseci za nesmetan rad.

-Budžet predviđamo za godinu dana, ali to se mijenja iz mjeseca u mjesec. U ovom trenutku, današnji razgovor možemo ocijeniti kao gašenje požara. Sredstava je manje, a mi pronalazimo modalitet da sačuvamo postojeći broj radnika Doma zdravlja, da period vakcinacije, koji je pred nama, prođe u najboljem mogućem redu, a, sa druge strane, da zadržimo i preventivne mjere zaštite stanovništva. Dom zdravlja će u narednim danima analizirati još neke parametre i na bazi toga ćemo imati zajednički budžetski prijedlog kojeg će, vjerujem, svi odbornici podržati – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je dodao da su današnji razgovori iskorišteni i za planiranje budućeg rada Doma zdravlja, što podrazumijeva da ova ustanova u budućnosti počne da radi i na višem stepenu zdravstvene zaštite, što bi bio jedan od temeljnih koraka ka realizaciji projekta gradske bolnice.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka, Nevena Todorović, izjavila je da se danas prevashodno razgovaralo o finansiranju Doma zdravlja u 2021. godini. Ona je ocijenila da je protekla godina za zdravstveni sistem bila izuzetno teška, te da je Dom zdravlja pretrpio veliko finansijsko opterećenje.

-Konstanstno smo morali da reorganizujemo radne procese, nosili smo veliki teret pandemije koja nas je zadesila. Uz sve to, angažman radnika Doma zdravlja je bio neprocjenjiv i sve poteškoće na koje smo nailazili smo uspjeli da savladamo samo zahvaljajući velikom požrtvovanju naših radnika. Izuzetno nam je važno veće izdvajanje sredstava iz gradskog budžeta, kako bismo normalno mogli da obavljamo svoje radne procese, posebno preventivne preglede i predstojeću vakcinaciju – zaključila je Todorović.

(N.S)