Politika 22.12.2020.

STANIVUKOVIĆ TVRDI: Grad će plaćati i za privatne vrtiće

ČITANJE: 2 minute

Sprovođenje proklamovanih politika zbog kojih smo dobili ubjedljivo najveću podršku građana, za nas znači aktivan pristup na implementaciji istih. Zato smo ponovo pokrenuli inicijativu i stupili u kontakt sa predstavnicima privatnih vrtića, sa kojima smo razgovarali i prije izbora, a sve u cilju da riješimo jedan od ključnih problema sa kojima se suočava naš Grad, a to je nedovoljan broj mjesta u javnim vrtićima. Jedna od naših ideja je da kroz razne vidove sufinansiranja, po ugledu na gradove iz regiona, u narednim godinama izbalansiramo cijene privatnih i javnih vrtića, poručio je novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama.

– Naš plan je da svi oni roditelji koji, zbog nedovoljno mjesta u javnim vrtićima, svoje mališane upisuju u privatne vrtiće, a da Grad subvencioniše razliku u cijeni, kako bi svi vrtići bili pristupačni, jer djecu ne možemo da djelimo na ona koja upisuju privatni i ona koja upisuju javni.

Slične modele poput ovoga koji mi planiramo da primjenimo u Banjoj Luci koriste i gradovi iz regiona, poput Beograda, Novog Sada, Zagreba ili Ljubljane, a na nama je obaveza da pripremimo modalitet koji će na najbolji mogući način odgovarati potrebama našeg grada. Ovakve reforme, zahtjevaju više koraka, od kojih prve pravimo početkom naredne godine, a tiču se plana da unutar vrtića koji su u nadležnosti Grada, kroz reviziju ispitamo na koji način se zloupotrebljavaju novčana sredstva, jer činjenica je da se do sada nedomaćinski upravljalo ovom javnom ustanovom, gdje se komadi namještaja nabavljaju i po tri puta većoj cijeni nego što je to slučaj na tržištu. U planu je i izrada tzv. socijalne karte koja treba da determiniše upise u vrtiće – istakao je Stanivuković.

Od četvrtka na funkciji

– Mijenjaćemo i pristup prema privatnim vrtićima, a ova djeca će dobiti priliku da učestvuju u manifestacijama koje organizuje Grad povodom Dana grada, dodjeljivanja Ključa grada u toku sedmice djeteta i druge manifestacije u kojim predstavnici privatnih vrtića sa područja Banja Luke do sada nisu imali priliku da učestvuju.

Dva dana prije zvaničnog stupanja na dužnost, lijepa prilika da se, u duhu praznika, družim sa našim mališanima iz vrtića „Miki Maus“ i tom prilikom, u sklopu naše velike novogodišnje akcije koju sprovodimo, obradujem prikladnim novogodišnjim paketićima – zaklučio je Stanivuković.

(Banjaluka.net)