Biznis 29.10.2020.

STANOGRADNJA OBARA REKORDE: Uprkos pandemiji povećan broj investicija

ČITANJE: 1 minuta

Broj predviđenih stanova za gradnju u septembru 2020. godine u odnosu na septembar 2019. godine veći je za 118,1 odsto, što pokazuje da je stanogradnja u Srpskoj proteklog mjeseca zabilježila gotovo nevjerovatan zalet.

Stručnjake ovakav trend ne čudi, budući da je, kako podsjećaju, u ranijim mjesecima bilježen pad potražnje za stanovima, pišu “Nezavisne”.

Nakon relaksiranja mjera došlo je ido deblokade investicija i ponovnog rasta potražnje stanova, smatra Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori Republike Srpske.

“Nakon ponovnog uspostavljanja tražnje stanova, koja je sada već dostigla nivo prije pojave pandemije, došlo je do deblokade investicija, tako da se sada radi i dio investicija koje su bile na čekanju tri do četiri mjeseca, kao i investicija koje je trebalo da se realizuju u ovom periodu. Sve ovo dovelo je do povećanja broja planirane izgradnje stanova u ovom periodu u odnosu na isti period prethodne godine”, rekao je Petrović za “Nezavisne”.

Zanimljivo je da je, prema dostupnim podacima, u prvih šest mjeseci ove godine u BiH izgrađeno 1.245 stanova, što predstavlja rast za 6,1 odsto u odnosu na prvo polugodište 2019. Na nivou BiH, brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u septembru 2020. gоdinе u оdnоsu nа septembar 2019. veći је zа 74,6 odsto.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: stanogradnja