Biznis 05.02.2023.

Stanovnici Jezera podijeljenih mišljenja o zlatu pronađenom na području ove opštine

ČITANJE: 2 minute

Nakon vijesti iz kompanije Lykos Balkan Metals da su na području opštine Jezero pronađene visoke koncentracije rude zlata pitali smo stanovnike ove opštine i mještane koji posjeduju zemlju uz same lokalitete gdje su vršena ispitivanja za njihovo mišljenje.

Jedni kažu da je dobro za turizam, dok oni stariji su protiv iskopavanja ako će to značiti uništavanje prirodne sredine i sliv rijeke Plive.

– Pripremamo se, da li je dobro, nije, ne znam, spremni smo da dočekamo, većinom mještani sela su protiv kopanja ako će ugrozoti sredinu, ako neće neka kopaju – navodi jedan od mještana Zijad Bajramović.

Za razliku od javnosti u BiH koja je prilično raadoznalo dočekala vijest o zlatu, jednom dijelu stanovnika koji žive u ovoj opštini kako sada stvari stoje ipak više znači da stvari ostanu kakve su i bile.

Pored moje međe je kopano, tu ja posjedujem 80 duluma zemlje i vršena su ispitivanja, ako se bude ugrožavala sredina mislim da će mještani stati i neće dati kopati. Mene bogastvo ne interesuje, već da ostane sve kako jeste, priča jedan od starijih stanovnika Jezera.

Načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić vijest o pronađenoj rudi zlata čula je iz medija.

– Ono što sam čula od stručnjaka je da nađene količine ne znači da je moguća eksploatacija.To je još na temi geoloških ispitivanja, gdje smo od struke dobili uvjeravanja da nema štetnog uticaja kada je vršenje samih geoloških ispitivanja u pitanju. Struka kaže svakako da od samog geološkog ispitivanja do eventualnog otvaranja bilo kakvog rudnika treba da protekne pet, sedam ili više godina i da prije bilo kakve eksploatacije morali bi da se urade ozbiljni elaborati i studije u skladu sa svim ekološkim propisima – izjavila je Ružićić.

Ona navodi da su investicije važne za opštinu, te da je opštinska administracija 24 časa tu za svakog investitora

– Mi kao opština radili smo na rekonstrukciji opštinske uprave da možemo da odgovorimo svim mogućim investitorima i da se organizujemo da budemo stalno na raspolaganju, ali struka i zakonska rješenja će dati konaačnu riječ – ističe Ružičić.

(Z.M)