Vijesti 24.09.2016.

Starješina vatrogasne jedinice Banjaluka saslušan zbog brojnih malverzacija

ČITANJE: 2 minute

Starješina vatrogasne jedinice Banjaluka, Živko Vuković, nedavno je saslušan zbog sumnje da je brojnim malverzacijama oštetio budžet za više od 100.000 maraka.

Kako „EuroBlic“ ekskluzivno saznaje, Vuković je privođen zbog zloupotreba službenog položaja, kojima je pribavio veću protivpravnu imovinsku korist.

– Služio se brojnim malverzacijama. Sumnja se da je duže vrijeme varao pomoću raznih uplatnica, na kojima je prikazivao veće račune u odnosu na realnu cijenu. Ostatak novca zadržavao je za sebe – pojasnio je izvor blizak istrazi.

Osim toga, inspektori sumnjaju da je Vuković na sličan način varao i prilikom nabavke vozila i oprema, koja je išla preko njega.

Takođe, sumnja da je na računima prikazivao za nekoliko hiljada maraka veće cifre od stvarnih.

– Postoji informacija da je pojedinim Banjalučanima slao službene cisterne sa vodom kako bi punili bazene, a novac dobijen od njih zadržavao za sebe – istakao je sagovornik “EuroBlica”.

On je dodao da je istraga protiv Vukovića pokrenuta na osnovu krivične prijave koja je ranije podnesena protiv njega.

– Riječ je o veoma obimnom predmetu u kojem su inspektori saslušali brojne svjedoke, ali pribavili i pregledali mnogo materijalnih dokaza – kaže izvor iz istrage.

Prema njegovim riječima, tužiocu i inspektorima je ostalo još dosta posla kako bi dokazali krivicu od Vukovića.

Ostaje nejasno zbog čega ni iz policije, niti iz tužilaštva nisu saopštili informaciju da je Vuković privođen zbog malverzacija na poslu.

Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka, na upit “EuroBlica” rekli su da po zahtjevu Okružno javnog tužilaštva Banjaluka sprovede istragu protiv Vukovića.

– U dosadašnjem dijelu istrage saslušano je mnogo svjedoka i prikupljaju se dokazi kako bi se utvrdilo činjenično stanje u skladu sa kojim će biti kvalifikovano djelo i dostavljen izvještaj nadležnom tužilaštvu – rečeno je u policiji.

Proteklih dana “EuroBlic” nije uspio stupiti u kontak sa Živkom Vukovićem, jer se nije javljao na mobilni telefon, kao ni na brojne pozive u njegovu kancelariju.

Tužilaštvo

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka rekli su da se predmet protiv Živka Vukovića nalazi u fazi provjera po podnesenoj krivičnoj prijavi.

– U cilju prikupljanja potrebnih obavještenja i dokaza, ne možemo vam saopštiti više informacija – rekli su u tužilaštvu.

(blic.rs)