Sport 22.09.2015.

Startovala treća rafting regata

ČITANJE: 3 minute
rafting regata
Treća rafting regata Banjaluka – Beograd startovala je danas, 22. septembra,  iz Banjaluke, sa rijeke Vrbas.

Na put dug 505 kilometara, Vrbasom i Savom,  krenulo je devet čamaca, a planirano je da regata prođe kroz Laktaše, Srbac, Brod, Šamac, Orašje, Brčko, Bijeljinu, Sremsku Mitrovicu, Šabac i Obrenovac, da bi 8. oktobra stigla na cilj u Beogradu.

Start regate je ozvaničio gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, koji je rekao da je regata izuzetno značajna manifestacija koja ima turističku, ekonomsku i sportsku dimenziju.

– Rafteri koji će veslati ovu regatu su momci koji su učestvovali i u spasavanju ljudi i imovine prilikom prošlogodišnjih poplava. Tu su rafteri iz RK Kanjon, ali i pripadnici Oružanih snaga BiH, specijalnih jedinica MUP-a Republike Srpske i Crne Gore, pripadnici SIPA i drugi. Svi gradovi kroz koje će regata proći trebalo bi da ih dočekaju na dostojan način, jer su oni to zaslužili. U turističkom smislu, regata je značajna jer će povezati naša turistička odredišta, ali i promovisati potencijale Vrbasa i Save – istakao je gradonačelnik Gavranović.

On je dodao da je u posljednjem razgovoru sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim dogovoreno da i gradonačelnik Beograda dočeka naše raftere 8. oktobra u glavnog gradu Srbije.

Ministar za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS, Jasmina Davidović, izjavila je da se održavanjem regate šalje poruka javnosti koliko je važno raditi na očuvanju rijeka i vodotokova Republike Srpske.  Ona je podsjetila da je Banjaluka bila uspješan domaćin brojnih takmičenja u sportovima na vodi, a da ova regata ima, prije svega, ekološki i turistički značaj u smislu čuvanja našeg vodnog bogatstva.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka, Ostoja Barašin, rekao je da su se u Banjoj Luci, u proteklim godinama, održali brojni sportski događaji u kojima je Banja Luka pokazala snagu i znanje da ih uspješno organizuje.

– Turizam i sport čine jednu cjelinu. Ona infrastruktura, koju smo na rijeci Vrbas izgradili, koristi se nekoliko dana u godini za sport, a za turizam tokom cijele godine. Regata, pored promocije sporta i saradnje, trebalo bi da ispuni i cilj promocije turističke ponude našeg grada, ali i ove regije. Ovo je značajan dan za naš turizam i naš sport, a našim rafterima želim srećan put – naglasio je Barašin.

Predsjednik Rafting kluba Kanjon i vođa regate Aleksandar Pastir, rekao je da su osnovni ciljevi regate promocija sportova na vodi kao vid rekreacije, zatim promocija velikih turističkih potencijala koje posjeduju slivovi Vrbasa i Save, te povezivanje rafting klubova u ovoj regiji.

– Prošle godine smo osnovali klub u Šamcu, a ove godine želimo da se to desi i u Bijeljini. Ubijeđen sam da će regata dati veliki doprinos u povezivanju Banjluke i Beograda – zaključio je Pastir.

Današnjem startu treće rafting regate Banjaluka – Beograd, između ostalih, prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić, generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici Ministarstva trgovine i turizma RS, Oružanih snaga BiH, Turističke organizacije RS i drugi.

(Agencije)