Magazin 24.06.2024.

Stevo Grabovac dobitnik književne nagrade “Vladan Desnica”

ČITANJE: 1 minuta

Banjalučki književnik Stevo Grabovac, koji je autor romana “Poslije zabave” u izdanju “Imprimatura”, treći je laureat nagrade “Vladan Desnica” koju dodeljuje Narodna biblioteka Srbije.

Riječ je o jedinoj književnoj nagradi u Srbiji koju pisci dodjeljuju piscima. Na čelu devetočlanog žirija bio je akademik Dušan Kovačević, a članovi Milisav Savić, Ljubica Arsić, Mirjana Mitrović, Vule Žurić, Enes Halilović, Đorđe Pisarev, Goran Gocić i Mirko Demić.

“Velika je čast kada neko prepozna tvoj rad u koji ulažeš vrijeme, trud i talenat, a posebno kada je neko ko je iz književnog esnafa i veći je od vas. Ja sam marginalac koji je došao niotkuda, a kada te prepozna već priznati pisac to je velika čast”, rekao je Grabovac.

Književnik je za ovo djelo već ovjenčan NIN-ovom nagradom.

U užem izboru za Nagradu “Vladan Desnica“ bilo je pet romana:

“Kanon potištenog uma” Filip Grbić (Vulkan, 2023);

“Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate” Nađa Petrović (Geopoetika, 2023);

“Pakrac” Vladan Matijević (Laguna, 2023);

“Da li i kod tebe pljušti?” Sonja Ćirić (Laguna, 2023);

“Poslije zabave” Stevo Grabovac (Imprimatur, 2023).

Zanimljivo je da je romanu “Pakrac” Vladana Matijevića, trijumf na ovogodišnoj dodeli Ninove nagrade izmakao za jedan glas u korist knjige “Poslije zabave”.

U čast piscima

Nagrada “Vladan Desnica” ustanovljena je u Narodnoj biblioteci Srbije 2022. godine, od kada se svake godine dodeljuje, uz novčani iznos od 12.000 evra, najboljem romanu koji je prvi put objavljen u toku prethodne kalendarske godine.

Prošlogodišnji laureat bio je Goran Petrović sa romanom “Ikonostas”, a prvi laureat je Dejan Aleksić sa djelom “Petlja”, prenosi Kurir.

Oznake: Stevo Grabovac