Magazin 22.10.2015.

Stidljivost nije mana

ČITANJE: 1 minuta
stidljivo-dijete
Ako je vaše dijete po prirodi stidljivo, ne trudite se da ga promijenite, jer je to unaprijed osuđeno na neuspjeh. Ali, možete mu pomoći da u određenim situacijama to prevlada kako ga ova osobina ne bi ometala u socijalnim odnosima.

Za početak, razmislite da li je dijete oduvijek takvo ili je postalo nakon nekog traumatičnog iskustva (dešavanja u školi, razvoda roditelja, bolesti, smrti bliske osobe, problema u porodici…) U drugom slučaju razgovarajte sa njim i ako je potrebno, potražite stručnu pomoć kako biste riješili uzrok.

Urođena stidljivost ima svoje prednosti, takvo dijete je manje problematično u školi, uglavnom je saosjećajno i sklono promišljanju. Ali, ne snalazi se najbolje u novim situacijama i ima manje drugova od svojih vršnjaka.

Bernardo Kardući, sa Instituta za istraživanje stidljivosti na Indijana Univerzitetu, savjetuje mame i tate da ne vrše pritisak na dijete, već da ga nauče vještinama komunikacije.

– Dajte mu šansu da vježba tako što će u prodavnici on platiti račun ili u kafiću naručiti sok. Pohvalite ga kad to uradi kako treba i ne kritikujte kad “omane”. Jačajte mu samopouzdanje podsjećajući ga na ranije situacije u kojima se lijepo snašlo. Kažite mu da ste se i vi kao dijete slično osjećali i objasnite kako ste uspjeli da prevladate stidljivost – savjetuje američki psiholog.

I najvažnije, pokažite ljubav i razumijevanje. Jasno stavite malom stidljivku do znanja da nije lošiji od druge djece, jer ako osjeti da ga gledate ispod oka što nije pričljiv i harizmatičan, vjerovatno će se još više zatvoriti u sebe.

(Novosti.rs)