Magazin 01.11.2015.

Stjuardese i piloti nikada vam neće otkriti ovih 10 tajni!

ČITANJE: 2 minute
Stjuardesa-avion-putovanje
Mnogi ljudi uživaju u letenju i opušteni su u trenutku kada se trebaju prepustiti mašineriji koja će ih vinuti u visine i ljudima koji će tom mašinerijom upravljati.

Ali, neki se ipak boje i strahuju od onoga za šta znaju i za šta ne znaju. Kada je čovjek svjestan određenih detalja, strah mu se ponekad i umanji. Zbog toga vam otkrivamo 10 tajni koje vam stjuardese i piloti ne žele reći kada se spremate na let.

1. Jeste li znali da od trenutka kada se maske s kisikom pojave iznad glave imate samo 15 minuta kisika? To je vrijeme dovoljno da pilot spusti avion na visinu na kojoj je moguće normalno disanje pa razloga za paniku nema.

2. Znate li koji je pravi razlog zašto se svjetla prilikom spuštanja noću gase? Kako bi vam se oči prilagodile na mrak pođe li nešto naopako. A i morate brzo napustiti avion.

3. Jeste li znali da gromovi pogađaju avione u letu iako vi to ne primjećujete? Možda vam i nismo trebali otkriti…

4. Zanimljiva je i činjenica da se  WC u avionu može otključati i spolja. Kada ste zaključani, zapravo vas u svakom trenutku neko može otključati spolja.

5. Znate li da piloti u avionu imaju dodatnu hranu za slučaj da je jedna vrsta hrane otrovana?

6. Dogodi li se u letu nezgoda, većina komercijalnih aviona može letjeti samo i s jednim motorom. Utješno?

7. Tačnog objašnjenja zašto mobilne telefone i računare uvijek moramo gasiti tokom polijetanja i slijetanja još uvijek nema.

8. Kada avionu otkažu oba motora, on može letjeti još neko vrijeme. Zato su slijetanje i polijetanje najkritičniji dio leta.

9. Voda u avionima nije naročitog kvaliteta. Neki su avioni prilično stari, čak i po 50 godina, a to uglavnom znači da su toliko stari i rezervoari za vodu koji se nikada ili gotovo nikada ne čiste.

10. Iako je u avionima pušenje zabranjeno, u WC-ima se mogu pronaći pepeljare. Objašnjenje je da ako neko prekrši pravilo i dođe u iskušenje da zapali cigaretu u WC-u, ondje mora imati i sigurno mjesto gdje će je ugasiti.

Zanimljivo, zar ne?

(NN)