Vijesti 05.10.2016.

Što prije napraviti registar pedofila

ČITANJE: 2 minute

Ombudmsan za djecu Republike Srpske je prije pet godina pokrenula inicijativu za izradu registra pedofila. O toj temi je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova organizovan i okrugli sto.

U posljednjih pet mjeseci u Srpskoj je zabilježeno pet slučajeva pedofilije. I to su samo oni koji su otkriveni. Šta je sa drugima za koje se ne zna, svima jasno postavlja pitanje Nada Grahovac, ombudsman za dječija prava. Poručuje da se što prije napravi registar pedofila, da bi se te osobe mogle pratiti. Tako bi škole, vrtići i roditelji imali saznanja ko može biti opasan za njihovu djecu.

– Cilj registra je počinioca ovih djela držati pod nadzorom, onemogućiti ih u ponavljanju ovog djela i onemogućiti ih da rade bilo koji posao koji je u vezi sa djecom i da se približavaju objektima u kojima borave djeca. Ključno je da zakon uredi posebne obaveze i ograničenja za ova lica i ko će vršiti nadzor nad tim licima – rekla je ombudsman za dječija prava RS Nada Grahovac.

Povodom formiranja registra pedofila je organizovan okrugli sto. Predstavnici MUP-a kao učesnici strogo upozoravaju na opasnosti koje vrebaju internetom. To je i glavno oružje kojim pedofil najlakše dolazi do djeteta. Zbog toga poručuju iz MUP-a treba biti oprezan prilikom korištenja društvenih mreža i objavljivanja fotografija djece.

– Društvene mreže mogu biti jako opasne. Mi već dugo godina kroz naše preventivno djelovanje u školama pokušavamo skrenuti pažnju na socijalne mreže i njihovu opasnost. Naročito vrbovanje djece jer smo imali nekoliko slučajeva iskorištavanja djece – kazao je načelnik Jedinice za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Jovo Barković.

Za predstavnike asocijacije psiholoških ispitivanja koji su i pokretali akcije ‘Stop pedofilima’ je najvažnije da registar bude javan. Ne žele nikoga stavljati na stub srama, ali seksualno zlostavljanje djece je i najteže krivično djelo i zato poručuju da sankcije moraju biti veće.

– Ono što mi želimo u odnosu na ostale je da javni registar bude dostupan svima. To podrazumjeva sve roditelje koji imaju djecu i prosto da se informišu preko ministarstva pravde, a za to trebaju da se pobrinu stručnjaci na koji način – istakao je predsjednik Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja Saša Milovanović.

Ono što je sigurno da će novi Krivični zakon sadržati odredbe o formiranju registra. To su za Elta tv potvrdili iz Ministarstva pravde. Radna grupa je već formirana i očekuje se izrada nacrta do kraja godine.

(Srpskacafe.com)