Vijesti 25.09.2016.

Stočari sa Manjače: Spalićemo se u Banjaluci!

ČITANJE: 2 minute

Stočari sa Manjače digli su se na noge. Traže od Ministarstva poljoprivrede da im vrati sav novac koji su izgubili od eutanazirane stoke.

Ovce, krave i koze oboljele su prošle godine. Većina je eutanazirana, a dio je, tvrde, bez traga nestao u preradi, za šta naknadu nisu dobili.

Đorđe Grgić iz Stričića podigao je kredit da bi kupio stoku. Bruceloza je odnijela 400 ovaca. Inspektori su štetu, tvrdi, procijenili na 70 hiljada maraka, a isplatili samo 19. Više, kaže, neće čekati. Za koji dan će pravac pred Vladu, piše ATV.

“Ukoliko u tri dana ne bude isplaćen novac naš, koji je otet od nas, idemo, znači, leći pred zgradu Vlade, i ležaćemo, znači. Jer bolje je da nas nose, nego da živimo ovdje kako živimo”, sit je svega Đorđe Grgić.

Sa Đorđem će i njegov otac Rade. Kaže da mu ništa drugo ne preostaje, i da će pred zgradu Vlade ponijeti i benzin. Čitav život se bavio ovčarstvom, a sada se, kaže, bori za koru hljeba.

“Sigurno da bih se vratio na taj posao, jer ništa drugo i ne znam da radim. Da iskren budem, od malih nogu, od 17 godina sam počeo čuvati ovce, i s tim sam i othranio dvoje djece, i školovao i… Sve mi je ovca”, kaže Rade Grgić.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu, pravila su jasna. Većina stočara, tvrde, nije uopšte vakcinisala stoku, iako su za to imali uslove. Kada se bolest suzbije, na teren izlazi komisija koja procijeni štetu. Za naknade štete od zaraznih bolesti, u budžetu Ministarstva je rezervisano 337 hiljada maraka.

“Iznos sredstava koji se isplaćuje za naknadu štete utvrđuje se nakon obrade svih prispjelih zahtjeva. Isplata ide prema procentualnom učešću od iznosa odobrenih zahtjeva u ukupnim raspoloživim sredstvima Fonda za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ove godine, većina stočara je dobila oko 35 odsto od procijenjene štete. To im, tvrde, ni izbliza nije dovoljno da bi obnovili stočni fond. Mnogi stočari su ostali bez ikakvih prihoda, pa im je zato štrajk pred Vladom jedino moguće rješenje.

(ATV)