Biznis 12.06.2024.

Strateški projekat za još čvršće veze Srpske i Srbije

ČITANJE: 4 minute

Gradilište prve dionice budućeg auto-puta Beograd – Banja Luka, na pravcu od Rače do Bijeljine, danas je, u pratnji predstavnika Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka, obišao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Zajedno sa predstavnicima izvođača radova i nadzora, predsjednik Dodik i njegovi domaćini iz JP „Autoputevi Republike Srpske“ imali su priliku da prođu dijelom trase budućeg autoputa od Rače do naselja Batkovići i tako se uvjere u stepen realizacije ovog strateškog projekta, koji će u budućnosti još čvršće povezati Republiku Srpsku i Srbiju.

Predsjednik Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova, naglasivši da bi do kraja sledeće godine dionica od Rače do Bijeljine trebalo da bude završena, dok bi kompletan auto-put od Banje Luke do Beograda mogao da bude izrađen u narednih četiri do pet godina. On je iskoristio priliku da se zahvali investitoru, odnosno JP „Autoputevi Republike Srpske“ i svima, koji predano rade na realizaciji ovog strateškog projekta, koji zajednički finansiraju Republika Srpska i Srbija. Zahvalnost ide i izvođaču radova, predvođenom kompanijom „Integral inženjering“, koji je, kako je Dodik istakao, izuzetno aktivan na ovom gradilištu, tako da stvari teku najboljim mogućim tokom.

– Sve trase, koje su u sastavu ovog integralnog saobraćajnog koridora između Banje Luke i Beograda, trenutno su u određenoj fazi realizacije, neke se razmatraju, neke su ugovorene, ova se intenzivno gradi. Ovih dana obavješten sam od strane kineskih partnera da je obezbjeđeno finansiranje dionice od Vukosavlja do Brčkog. Ovo je kapitalni i najveći investicioni projekat Republike Srpske – rekao je predsjednik Dodik, naglasivši još jednom da je Srbija u značajnom dijelu pomogla realizaciju ovog projekta.

Prema njegovim riječima, Srbija je u cjelosti finansirala izgradnju mosta preko rijeke Save, a većim dijelom će finansirati i dionicu Rača – Bijeljina, koja ostaje Republici Srpskoj na trajno korištenje i upravljanje. Dodik je naglasio da ovaj projekat trajno mijenja karakter kompletnog regiona, te da je kao takav posebno važan za Republiku Srpsku.

-Ovo je ujedno i najveća investicija, koju je Bijeljina ikada imala. Ugovorena vrijednost radova je više od 258 miliona KM, Republika Srpska je do sada za ovu dionicu već uplatila skoro 100 miliona KM. Nije lako, ali Republika Srpska i ovim pokazuje svoju sposobnost – ukazao je Dodik, izrazivši zahvalnost i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je razumio potrebu Srpske za realizacijom jednog ovakvog projekta i sa zanimanjem prati tok radova.

Vršilac dužnosti izvršnog direkora JP „Autoputevi Republike Srpske“ Slobodan Stanarević rekao je da je realizacija ovog projekta višestruko posebna za Republiku Srpsku, ali i za Srbiju.

– Posebna je zbog toga što je ovo prva dionica velikog nacionalnog strateškog projekta, a to je auto-put Beograd – Banja Luka. Posebnost se ogleda i u činjenici da se projekat finansira zajednički od strane Srpske i Srbije. Treća stvar, po kojoj je ovaj projekat poseban, jeste činjenica da se finansira vlastitim sredstima, a ne kreditima. Tome treba dodati da je i izvođač radova konzorcijum, koji čine domaće kompanije, među kojima je i vodeća građevinska firma u regionu – rekao je Stanarević, naglasivši da je trasa gotovo u cjelosti probijena i pod prvim slojem nasipa, da uskoro kreće izgradnja putnih objekata, poput mostova, propusta i nadvožnjaka, te da je 99 odsto eksprorijacije nepokretnosti na trasi već završeno.

Stanarević je dodao da ovo nije jedina lokacija, gdje se intenzivno radi na realizaciji ovog strateškog projekta, podsjetivši da aktivnosti, ima i na dionicama od Bijeljine do Brčkog, te od Vukosavlja do Brčkog, budući da su izabrani izvođači radova, renomirane kineske građevinske kompanije. Ostalo je, prema njegovim riječima, da se u narednom periodu definiše i konačna trasa kod Distrikta Brčko.

– Posjetu Bijeljini iskoristili smo za još jedan u nizu sastanaka u Gradskoj upravi, gdje smo sa projektantima razgovarali i o trasi brzog puta od Bijeljine, preko Milića i Zvornika do Sokoca i zadovoljan sam činjenicom da imamo podršku za realizaciju tog projekta – zaključio je Stanarević.

Aleksandar Milovanović, predstavnik nadzora nad radovima, odnosno Grupe ponuđača, koju čine privredna društva: „SAFEGE SAS’’, sa sjedištem u Francuskoj, SAFEGE d.o.o. Beograd i „RADIS“ d.o.o. Istočno Sarajevo, naglasio je da se radovi odvijaju u skladu sa predviđenom dinamikom, te da se od juna očekuju intenzivniji radovi na objektima.

Predstavnik vlasnika kompanije „Integral inženjering“ Maja Praštalo poručila je da će ovaj auto-put biti završen uz pomoć i nesebičnu podršku dva predsjednika – Milorada Dodika i Alekandra Vučića. Projekt menadžer iz „Integral inženjeringa“ Milo DŽatić poručio je da se izgradom ove dionice stvaraju preduslovi za izgradnju brzog puta ka Milićima, Zvorniku i Sokocu, jer će se ta saobraćajnica direktno vezati na petlju „Bijeljina sjever“.