STRAŽIVUK NAPISAO SUDIJI: Gdje si, ljubavi, čekam te

Siniša Straživuk (50), koji je slao prijeteće poruke Snježani Kudrić, sudiji banjalučkog Okružnog suda, na današnjem ročištu, na kojem se odlučivalo o njegovom pritvoru, izjavio je da su pogrešno shvaćene njegove SMS poruke.

On je rekao da se udvarao sudiji i da poruke nisu bile prijeteće.

“U jednoj poruci pitala me je li to udvaranje ili prijetnja, i rekao sam udvaranje”, rekao je Straživuk, koji je napomenuo da je sve slao sam sa svog telefona.

Straživuk je, kako saznajemo, sudiji slao poruke 3. novembra od 15 do 22 časa i prijetio joj da zna sve o njoj, gdje živi i gdje joj radi kćerka.

U jednoj od poslatih poruka Straživuk joj je napisao:

“Gdje si, ljubavi, čekam te?”

Ali, zatim su uslijedile i prijeteće poruke u kojima je, između ostalog, pisao da zna i gdje joj radi kćerka i da će ih, kako je napisao, “sve pobiti”.

I njegov advokat Nikola Tomašević smatra da se iz sadržine poruka može zaključiti da se radi o udvaranju, a ne prijetnji.

“Treba uporediti poruke obje strane i onda iznijeti zaključak”, kazao je Tomašević.

Na početku ročišta sadržaj SMS poruka pročitao je Slobodan Ćelić, republički tužilac, koji je zatražio jednomjesečni pritvor Straživuku, kojeg terete za krivično djelo napad na sudiju i javnog tužioca.

Tužilac je rekao da te poruke, ali i drugi dokazi ukazuju da je osumnjičeni počinio djelo za koje ga terete, a i prilikom hapšenja, kako je rekao, kod njega su pronađeni u autu bejzbol palica, u džepu čakija kao i više mobilnih telefona, ali da nisu pronađeni predmeti kojim je prijetio ubistvom sudiji.

Tokom ročišta osumnjičenom je pozlilo i žalio se na gušenje, zbog čega je intervenisala Hitna pomoć, ali suđenje nije prekinuto.

Na kraju je sud Straživuku odredio pritvor zbog bojazni da bi mogao da utiče na svjedoke ili saučesnike ili da ponovi krivično djelo. Straživuk je optužen u predmetu “Trezor” zbog sumnje da je bio dio sedmočlane organizovane grupe koja je od 2008. do 2011. godine počinila više razbojništava na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa. Ovu grupu terete da je ukrala skoro dva miliona KM, a terete je i za pljačku 1.035.230 KM iz Komercijalne banke u centru Banjaluke.

U ovom predmetu na optuženičkoj klupi su Miloš Mrđan (43),  Jovica Karać (43), Tomislav Knežević (43), Željko Pavlović (41), Đorđe Ćulum (38) i Aljoša Galić (30).

Podsjećamo da je sudiji Kudrić i ranije prijećeno, a protiv Milka Šarčevića (22) zbog prijetnji sudiji se vodi sudski proces jer je nakon što mu je u julu izrečena presuda kojom je osuđen na pet godina rekao: “Snježana Kudrić, ubiću te i silovati kada izađem iz zatvora.”

(Nezavisne)

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači