Magazin 17.03.2016.

Strip autor Milorad Vicanović Maza: Potrebno je stvarati strip publiku

ČITANJE: 2 minute
maza
Jedan od cjenjenijih autora na evropskoj umjetničkoj strip sceni, čovjek koji već šest godina profesionalno radi za dva ugledna izdavača iz Francuske, Milorad Vicanović Maza, večeras u 19 časova u Centru za kulturu i obrazovanje u Laktašima će promovisati strip album “Vundervafen”.

Pored Vicanovića, na ovom strip albumu je radio i Ričard D. Nolan, a prema riječima organizatora ove promocije, Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”, htjeli su da publici u Srpskoj učine dostupnim jedan takav album koji spada u svjetsko izdanje i da promovišu strip i domaće snage.

Pored Vicanovića, nekoliko članova Udruženja dali su svoj puni doprinos u smislu otkupa autorskih prava i prevoda, kako bi se prva dva, od osam albuma, našli i u Srpskoj.

Kako je Vicanović istakao za “Glas Srpske”, već aktivno radi i na devetom albumu za francuske izdavače, a publika će imati priliku da čuje priču o cjelokupnom serijalu, sa posebnim osvrtom na upravo ta dva naslova koja su se pojavila na našem tržištu: “Đavolji pilot” i “Pred vratima pakla”.

– Sa zainteresovanima ću podijeliti sva moja iskustva rada za inostrano tržište, kao i sve one male tajne koje se vežu za ovu vrstu umjetnosti koja je kod nas prilično nepoznata. Pokušaću da skrenem pažnju na strip kao umjetnički književni žanr, koliko se on njeguje u inostranstvu i na koje načine, te povući jasnu granicu između šunda i istinske strip umjetnosti – napomenuo je Vicanović.

Ovaj istinski strip umjetnik, pored profesionalnog rada, posvećen je i promociji strip umjetnosti u RS kroz salone stripa u Laktašima, Doboju, Banjaluci.

– Da bi imali strip scenu, morate na određen način i stvoriti strip publiku koja će da čita, ali i one koji će da rade strip. Moram istaći da postoji interes, ali to je to još uvijek daleko od svjetskih okvira, gdje se strip ne posmatra kao šund literatura, nego kao ozbiljan žanr, u rangu književnog djela – istakao je Vicanović i dodao da se u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, mnogo pažnje posvećuje crtežu, ali i samoj priči koja ga prati.

Naglašava da se strip na našim prostorima uglavnom poistovjećuje sa šundom, ili se nameće mišljenje da je to samo za djecu, što je, ističe ovaj umjetnik, potpuno pogrešna i netačna percepcija.

Kada su u pitanju planovi, Vicanović ističe da trenutno radi na svom 21. albumu, što je veliki uspjeh, jer ni inostrani crtači ne rade tim ritmom i tom brzinom, što ovog umjetnika smješta u sam vrh umjetničke strip scene.

(Glas Srpske)