Biznis 15.10.2022.

Stručnjaci o potezu Centralne banke BiH: Zašto smo prodali tonu rezervi zlata!?

ČITANJE: 2 minute

Ekonomski analitičar Igor Gavran šokiran je odlukom Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) da, u periodu kad cijena zlata u svijetu bilježi najnižu vrijednost u posljednje dvije godine, proda dio zlata iz svog portfelja.  Kaže da privremeni pad vrijednosti zlata nipošto nije trebao biti dovoljan razlog za njegovu prodaju, piše Avaz.

S obzirom na to da u našim deviznim rezervama dominira euro, čija vrijednost pada i nema nikakve nade da uskoro poraste zbog katastrofalne perspektive ekonomije EU, dodatno umanjiti ionako simboličan udio rezervi u zlatu je potpuni promašaj i veoma štetna odluka. Zašto prodaja nije realizirana kad je vrijednost zlata bila veća? Zašto su rezerve zlata već godinama na istom nivou, iako se vrijednost zlata u tom periodu drastično mijenjala u oba smjera? Moj utisak je da je ovo pokušaj da se privremeni lošiji rezultati poslovanja pokriju na potpuno pogrešan način – kaže Gavran.

Iz Centralne banke BiH u petak su nam potvrdili da je dio rezervi zlata prodat. Iako u odgovorima nisu naveli o kojoj količini se radi, nezvanično, u pitanju je količina od 1,133 tone.

To je urađeno u skladu s mandatom definiranim zakonom i u najboljem interesu CBBiH na bazi detaljnih analiza i projekcija. CBBiH je u periodu od 2009. do 2022. godine poduzimala niz transakcija kupovine i prodaje zlata, kao i transakcija kupovine i prodaje vrijednosnih papira, te oročavanja depozita, sve u cilju diversifikacije portfelja deviznih rezervi i očuvanja aranžmana valutnog odbora – naveli su iz banke. S druge strane, Gavran se pita da li je CBBiH “spavala” uljuljkana stabilnošću eura, pa se “probudila” nakon njegovog pada.

Postoji li plan kad će se zlato kupovati, ako je stvarno riječ o pametnom upravljanju rezervama, ili će se možda sačekati da mu vrijednost ponovo poraste!? Neće ova odluka destabilizirati ni Centralnu banku, ni BiH, ali je razočaravajuća i pogrešna, a opravdanja su potpuno neuvjerljiva i nemaju nikakvu ekonomsku logiku – zaključuje Gavran. Iz Centralne banke nam je rečeno da nije ništa neobično da prodaju rezerve zlata, a pogotovo da je za ovakvu transakciju potrebna saglasnost Predsjedništva BiH. Tvrde da je riječ o otvorenom tržištu, da i nekada prodaju, a zatim i kupe određene količine putem deviznih rezervi.

(Z.M)