Magazin 12.09.2015.

Stručnjaci upozoravaju: Početak radnog vremena prije devet časova je mučenje

ČITANJE: 2 minute
posao

Britanski eksperti za spavanje objavili su novu studiju u kojoj tvrde da je radno vrijeme koje počinje prije devet sati za ljude do 55 godina jednako mučenju.

– Ne možemo da promijenimo naš dvadesetčetvoročasovni bioritam. Ne možete naučiti da se budite u određeno vrijeme. Vaše tijelo će se harmonizovati prema suncu, a vi niste svjesni toga jer o tome izvještava hipotalamus, a ne vid. Ovo se odnosi i na zatvore i bolnice gdje ljude probude rano i daju im hranu koju ne žele. Lišavanje sna je mučenje – rekao je dr Pol Keli, koji je vodio istraživanje.

Istakao je da društvo mora da promijeni početak radnog vremena na poslu i u školama da bi se uskladilo sa bioritmom ljudi. Kompanije koje prisiljavaju radnike da rade rano ujutro narušavaju njihov bioritam i samim tim nastaju zdravstveni problemi kod zaposlenih.

– To je veliki problem društva. Radno vrijeme bi trebalo biti od 10 ujutro, a od devet tek kada napunite 55 godina. Vaša jetra i srce imaju različite obrasce i vi ih prisiljavate da ih mijenjaju. To je međunarodni problem. Svi pate, a ne moraju – rekao je.

Nedostatak sna utiče na pamćenje i podstiče na korišćenje alkohola i droga. Takođe, prouzrokuje ljutnju, anksioznost, frustracije, impulsivno ponašanje, gojenje, visok krvni pritisak, stres i mentalne probleme. Posebno osjetljiva kategorija su mladi.

– Djeca bi trebalo da dolaze u školu oko 11 sati da bi bila naspavana i opuštena. Dopuštanje učenicima da ostanu duže u krevetu unaprijediće rezultate na testovima za 10 odsto – rekao je.

Mlađa djeca se prirodno bude ranije, što znači da bi djeca do 10 godina mogla ići u školu od 8.30. Ali, djeca od 16 godina treba da imaju početak nastave u 10 i 11 sati, tvrdi. Kada budu imali dovoljno sna, učiće bolje i imati manje problematično ponašanje.

U Srednjoj školi Monksiton u Nort Tajnesajdu u Velikoj Britaniji utvrdili su da su rezultati učenika povećani sa 34 na 50 odsto nakon što je vrijeme nastave pomjereno na 8.50, odnosno 10 sati. Ministarstvo obrazovanja Velike Britanije objavilo je da su škole slobodne da same određuju vrijeme nastave.

(Press)