Vijesti 25.02.2016.

Studenti šokirani stavom Rektorske konferencije

ČITANJE: 2 minute
studenti
Nakon što su sa Rektorske konferencije poručili da privatnim fakultetima treba dozvoliti da i dalje obrazuju pravnike, pedagoge i medicinare, reagovali su iz Unije studenata Srpske. Poručuju da to više ne dolazi u obzir.

Produkciju tog kadra na privatnim fakultetima treba zaustaviti, kažu, novom Strategijom o visokom obrazovanju. Nije im, kažu jasno zašto su borbu privatnih podržali i rektori javnih univerziteta.

-Mi smo šokirani tim stavom rektorske konferencije i tražili smo da nam se dostave podaci o imenima dekana i rektora sa javnih univerziteta koji su podržali taj stav- rekao je Goran Vučić, poptredsjednik Unije studenata RS.

Predstavnici državnih fakulteta bi, kažu u Uniji, trebalo da im objasne zbog čega su podstakli nastavak hiperprodukcije pravnika, pedagoga i medicinara koje već obrazuju državni fakulteti. Time su ponovo podržali Ministarstvo prosvete iz kojeg i danas poručuju da imaju pravo da kreiraju upisnu politiku na univerzitetima u Srpskoj.

-Država ima pravo propisuje šta će i u kojoj mjeri obrazovati, koje su njene potrebe jer se najveći dio onih ljudi koji završavaju ove fakultete zapošljava u javnom sektoru, onda smatramo da država treba i da propiše nešto- rekao je Dane Malešević  ministar prosvjete i kulture RS.

Malešević kaže da nije protivustavno zabraniti privatnim fakultetima da izvode nastavu iz nekih oblasti. Iz Unije studenata dodaju da je to trebalo učiniti i ranije jer je, kažu, javna tajna da su isti programi na državnim fakultetima kvalitetniji. Sa rektorske konferencije zatraženi su jasni kriterijumi za izvođenje nastave na javnim i privatnim fakultetima.

Kako je Nacrt strategije otišao u skupštinsku proceduru, za to će, šuška se, po svemu sudeći, moći da se izbore samo amandmanima, pa su sve izvjesnija i lobiranja.

(ATV)