Vijesti 19.12.2017.

Studentske stipendije pod revizorskom lupom

ČITANJE: 2 minute

Novac za stipendije nije najbolje iskorišćen, a informacije o stipendijama nisu dovoljno dostupne – generalni je zaključak revizora koji su se bavili stipendijama.

Procedure su komplikovane i dugo traju, stipendije se isplaćuju sa zakašnjenjem. U periodu od 4 školske/akademske godine, 2012-2016.godine, prosječno je godišnje dodjeljivano 8,8 hiljada stipendija ukupno vrijednih 9,5 miliona maraka.

“U RS se najvećim dijelom stipendiraju najuspješniji studenti, ali najčešće sa zanimanjima koja su „višak“ na tržištu rada, što za posljedicu ima da većina stipendista poslije završetka studija ostaje nezaposlena ili napušta našu zemlju”.

Revizori smatraju da Minstarstva prosvjete i kulture i Nauke i tehnologije i jedinice lokalnih samouprava nisu u potpunosti razradili svrhu stipendiranja studenata i politike stipendiranja. U Ministarstvu prosvjete, upravo se bave sa pristiglih 2000 prijava za stipendije. Kažu, spremni su da primjedbe revizora poprave u praksi.

“Mi ćemo analizirati sve preporuke revizora i poslije toga ćemo izmijeniti pravilnik o stipendiranju studenata. Pokušaćemo usvojiti većinu preporuka, bar djelimično kada su u pitanju ovi rokovi možda možemo malo smanjiti taj rok za odobravanje stipendije”, rekla je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić.

Stipendije najčešće završe u rukama uspješnih studenata, socijalno ugroženih i onih koji studiraju deficitarna zanimanja. Revizorima nije promaklo da se prilikom donošenja upisnih politika za visoko obrazovanje ne utvrđuju deficitarna i suficitarna zanimanja na nivou RS.

Deficitarna zanimanja su definisana samo za potrebe stipendiranja i to pojedinačno po davaocima stipendija.

“Ima kriterij deficitarnih zanimanja koji dobijamo po Zavodu za zapošljavanje”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

“Deficitarna zanimanja se određuju na prijedlog Savjeta za visoko obrazovanje i za ovu i narednu godinu deficitarna zanimanja su matematika i fizika”, rekao je pomoćnik za visoko obrazovanje Radmila Pejić.

Na isplatu prve stipendije studenti čekaju od pet do devet mjeseci. Ukupni i generalni podaci o svim stipendijama u RS uglavnom nisu dostupni javnosti. Čak su i revizori rudarili po dokumentima, izvještajima i informacijama davaoca stipendija da bi napravili reviziju učinka.

(ATV)